יותר ממיליון אנשים מתים מדי שנה מזיהומים של פתוגנים עמידים לתרופות. תופעת העמידות הולכת וגוברת ברחבי העולם, ולכן כיום נעשים מחקרים רבים בחיפוש אחר פתרונות שיאפשרו מלחמה באותם פתוגנים עמידים.
לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Cell Host & Microbe, חוקרים מאוניברסיטת טקסס באוסטין מאמינים כי חומר בשם מיקרוצין (microcin) המיוצר על ידי חיידקים במעיים ומגן עליהם מפני חיידקים אחרים יכול לשמש בעתיד גם לטיפול בכולרה.
"דמיין לעצמך יום אחד לאכול יוגורט המכיל זנים פרוביוטיים של חיידקים המייצרים מיקרוצינים כדי למנוע או לטפל בכולרה, E. coli, מחלות מעי דלקתיות או סרטן המעי הגס", אמר פרופסור בריאן דייויס, ממובילי המחקר. "הרעיון הוא להכניס חיידקים בריאים שיוכלו ליצור ללא הרף מיקרוצינים במעיים כדי להדוף את הפתוגן המסוכן."
כולרה היא מחלת שלשולים קטלנית שנגרמת על ידי חיידק בשם Vibrio cholerae. היא גורמת להתייבשות חמורה ויכולה להוביל למוות של החולה תוך שעות ספורות. לפי ארגון הבריאות העולמי, כל שנה כולרה אחראית ל-21,000 עד 143,000 מקרי מוות ברחבי העולם.
המיקרוצינים בדרך כלל מכוונים כנגד חיידקים ספציפיים, בניגוד לאנטיביוטיקה שהורגת באופן נרחב גם חיידקים רצויים וגם חיידקים בלתי רצויים. כלומר, לדעת החוקרים למיקרוצינים יש פוטנציאל לחסל את החיידקים המזיקים מבלי לפגוע בחיידקים הרצויים.
החוקרים הצליחו להראות כי חיידקים מסוימים יכולים לייצר מיקרוצינים ספציפיים שפוגעים בחיידק הכולרה המסוכן. בכך הם מדגימים כיצד המיקרוצין עשוי להוות נשק טבעי כנגד אותם חיידקים.
החוקרים מתכוונים להמשיך לפתח את המחקר על מנת למצוא את המיקרוצינים היעילים ביותר, במטרה לפתח בעתיד טיפול חדשני כנגד כולרה.