הדמיה מולקולרית עם PET/MRI הראתה כי קולטנים עצביים במוחם של אנשים עם השמנת יתר מגיבים באופן שונה למזון מאשר אלה של אנשים בעלי משקל תקין, מה שהופך את הקולטנים העצביים למטרה עיקרית לטיפולים בהשמנת יתר. מחקר זה, שהוצג בכנס השנתי של האגודה לרפואה גרעינית ודימות מולקולרי 2023, תורם להבנת המנגנונים הבסיסיים העומדים בבסיס השמנת יתר ומציע תובנות חשובות לגבי התערבויות רפואיות פוטנציאליות.
ברחבי העולם, יותר ממיליארד אנשים סובלים מהשמנת יתר. מגפת ההשמנה העולמית מציבה אתגר גדול למערכות הבריאות ברחבי העולם, והחיפוש אחר התערבויות להשגת ירידה בת קיימא במשקל נמצא בעדיפות גבוהה. על ידי חקירת מנגנונים ביולוגיים והתנהגותיים אצל אנשים עם השמנת יתר, מדענים רוצים לזהות מסלולים פוטנציאליים לטיפולים והתערבויות.
במחקר, 15 אנשים עם השמנת יתר ו-16 בקרות משקל תקין עברו PET/MRI עם 18F-flubatine פעמיים בימים נפרדים, פעם אחת במצב מנוחה ופעם אחת בזמן צפייה בתמונות של מזון. לפי סולם אנלוגי חזותי העריכו מצבים של רעב/שובע, תיאבון, חוסר איפוק, השתוקקות וטעם. התנהגות האכילה נמדדה גם באמצעות שאלון אכילה.
"המערכת הכולינרגית של המוח היא תחום עניין ייחודי כשמדובר בחקר השמנת יתר", אמר ד"ר סוון הסה, מדען קליני ופרופסור במחלקה לרפואה גרעינית באוניברסיטת לייפציג, גרמניה. "נראה כי שינויים כולינרגיים ברשתות התגמול והקשב במוח ממלאים תפקיד חשוב באופן שבו אנשים מחליטים אילו מזונות הם הרצויים ביותר. במחקר שלנו, רצינו למדוד שינויים בקולטנים מסוימים שנמצאו במערכת הכולינרגית בתגובה למזון עתיר קלוריות".