נגיף הקורונה

המוטציה מניו יורק אותרה בשלושה בני משפחה אחת בישראל

גל המוטציות שעבר נגיף הקורונה המקורי מגיע עתה לישראל והוריאנטים מופיעים בארץ בזה אחרי זה: הבריטי, הדרום אפריקאי, הקליפורני ועכשיו גם הניו יורקי – חשש מהגעתם לארץ של הוריאנטים מהולנד ומברזיל

מעבדה לבדיקת דגימות קורונה. צילום: יוסי זליגר / פלאש 90
מעבדה לבדיקת דגימות קורונה. צילום: יוסי זליגר / פלאש 90

לאחר הופעתם בישראל של המוטציה הדרום אפריקאית, הוריאנט מקליפורניה והוריאנט הבריטי – כיום תת הזן המידבק ביותר והשכיח ביותר בארץ – הודיע אמש (ג') משרד הבריאות כי במעבדה המרכזית לנגיפים בבית החולים שיבא בתל השומר אותרו שלושה מקרים של הוריאנט הניו יורקי – כולם בבני משפחה אחת.

בדו"ח מרכז המידע הלאומי למאבק בקורונה ציינו כי הזן החדש של הנגיף, שהתגלה כבר לפני כשלושה חודשים ומצוי כיום בעיקר בניו יורק, נושא מוטציה הקשורה להדבקה חוזרת של מחלימים. בשל קשרי התעופה בין ישראל לניו יורק, קיים סיכון ממשי לכניסת הזן לישראל. הבעיה בגירסת הקורונה מניו יורק היא שהמוטציה שאותרה בו עלולה להפוך את הנגיף לעמיד יותר בפני החיסונים הקיימים עתה – מה שיחייב את היצרניות להכניס במהירות עדכון בהרכביהם כדי לעשותם יעילים יותר גם מול הוריאנטים המתגלים עתה בזה אחרי זה.

בנוסף, אותרו באחרונה בישראל עוד שני מקרים של הוריאנט שמקורו באוגנדה, אפריקה, שנמצא עה גם בבדיקות ריצף בארה"ב, באנגליה, בניגריה ובירדן. עדיין לא ידוע אם הגירסה האוגנדית מסוכנת יותר מהגירסה המקורית של הנגיף מסין.

בקרב אנשי המקצוע מודאגים מהוריאנט שמקורו בברזיל ובנוסף אמרה אמש ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, כי קיים חשש להופעת וריאנט שמקורו בהולנד. ככל הידוע, עד כה אותרו בישראל כ-450 נדבקים בתת הזן הדרום-אפריקאי ונדבקים בודדים בוריאנטים שמקורם בקליפורניה ובאוגנדה.

המוטציה שזוהתה בדרום אפריקה ובברזיל, המסומנת E484K, מסייעת לנגיף, על פי ההערכות שונות, להתגבר חלקית על תרכיבי החיסון שקיימים עתה ועלולה להשפיע על האופן שבו הנגיף נצמד לתאי הגוף. במחקר שנעשה באוניברסיטת קולומביה בניו יורק נבדקו 1,142 דגימות ממטופלים ונמצא שב-12% מהדגימות היתה הוכחה להימצאותה של המוטציה E484K. הנדבקים בגירסה זו היו מבוגרים בשש שנים בממוצע מהמטופלים האחרים שנבדקו בה. התעורר חשש שיזדקקו למשך אשפוז ממושך יותר וגם הסיכוי לאשפוז יהיה גבוה יותר. ד"ר אנדרו ריד, מיקרוביולוג באוניברסיטת פנסילבניה טוען שהגירסאות האלו "מעט פחות ניתנות לשליטה באמצעות החיסון, אבל לא באופן ניכר".

בנוסף, קיים חשש כי המוטציה הברזילאית, שמקורה ככל הידוע בעיר מנאוס, תהיה מסוגלת להדביק מחדש עד 60% ממחלימי הקורונה שנדבקו בגירסה המקורית וייתכן שהיא עלולה לפגוע גם במחוסנים. זאת ועוד, ההערכה – לפחות בדיווח שטרם עבר ביקורת עמיתים – שיכולת ההידבקות בה היא כנראה בין פי 1.4 לבין פי 2 יותר מזו של נגיף הקורונה המקורי.

885 ישראלים, מתוך יותר מ- 736 אלף מחלימים, נדבקו שוב בקורונה לאחר שכבר החלימו. ייתכן שנדבקו בתת זן אחר מהמקורי או שנחשבו מאומתים-נדבקים בפעם הראשונה על בסיס תוצאת בדיקה שגויה ולמעשה כלל לא חלו, אבל מצויים במסגרת נתוני התחלואה. עם זאת, עולה חשש שעם הזמן עלולים להימצא בישראל יותר מחלימי קורונה שיידבקו מחדש. לתופעה זו התייחס גם פרופ' נחמן אש, פרויקטור הקורונה: "יש תופעה של מחלימים שנדבקים מחדש. בינתיים היא לא רחבה".

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
  1. זה אומר שהסגירה החלקית של נתב"ג, לא מועילה, והשפעתה זהה לפתיחה מלאה שלו.
    אמצעים לעצירה של נגיף צריכים להיות מוחלטים הרמטיים , כמו בניוזילנד.

0:00
0:00