בתקופה האחרונה, ולאור האירועים הביטחוניים המתחוללים באזורינו, השכיחות של מתח נפשי בקרב בקרבינו נמצא בעלייה, מה שעשוי לגבות מחיר גבוה מהרווחה הנפשית שלנו. מה שחשוב להבין בהקשר של לחץ נפשי, זה שהוא עשוי להתבטא לעיתים בדרכים פיזיות, מה שמוביל לשורה של בעיות בריאותיות.
בין הבעיות הבריאותיות הללו ניתן למנות מחלות כמו: מיגרנה, פסוריאזיס, סכרת ומחלת האורטיקריה – אשר עלולות להחמיר ואף ו"להתעורר" בעקבות מתח נפשי.
"אורטיקריה, הידועה בכינויה חרלת או סרפדת, היא תפרחת עורית אדומה מורמת מגרדת המופיעה לסירוגין באזורים שונים של הגוף", ציין פרופ' אהרון קסל, מנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי בני ציון. “מתח הוא אחד מהגורמים אשר יכולים להחמיר תסמיני אורטיקריה קיימת או להוות גורם מקדים להופעתה, סטרס עשוי לגרום לשינויים במערכת החיסון אשר משפיעים על התהליך האימונולוגי שגורם לאורטיקריה. על מנת לטפל באורטיקריה אשר קשורה למתח יש להתאים את הטיפול התרופתי ולהשתמש בטכניקות להרפיה כגון ביופידבק, יוגה, דמיון מודרך והרפיית שרירים. כל הטכניקות הללו עשיות להפחית את מצב הסטרס ובכך להפחית את חומרת המחלה”.
מלבד אורטיקריה, גם מיגרנה היא מחלה שעשויה להתפרץ במצבי לחץ. "מיגרנה היא הפרעה נוירולוגית מתישה המאופיינת בכאבי ראש עזים, המלווים לרוב בתסמינים נוספים כגון בחילות ורגישות לאור ולקול" ציינה ד"ר נירית לב, מומחית בנוירולוגיה. "מתח הוא טריגר ידוע למיגרנות. קיימים גורמים רבים המהווים טריגרים להתקף מיגרנה. גורמים אלו כוללים שינויים הורמונליים, תזונה, שתיית אלכוהול (בפרט יין אדום), שינויים בהרגלי התזונה והשינה וגורמים סביבתיים כגון שינויי מזג אויר. סטרס הוא אחד מהגורמים המרכזיים להתקפי מיגרנה והוא גם בעל השפעות על שינה, תזונה ומוביל לשינויים הורמונליים. טכניקות לניהול מתח, כגון תרגילי נשימה עמוקה, מדיטציה ויוגה, יכולות לעזור לאנשים להפחית את התדירות והחומרה של מיגרנות. בנוסף, זיהוי והתייחסות למקורות הלחץ בחייו של האדם יכולים לעשות הבדל משמעותי בטיפול במיגרנה" הוסיפה ד"ר לב.
ד"ר יונתן שפירא, דרמטולוג ומומחה למחלות עור ומין, התייחס למחלת הפסוריאזיס אשר גם היא מתפרצת לעיתים במצבים של לחץ נפשי. "פסוריאזיס היא מחלת עור כרונית הנגרמת מהתחלקות והתרבות מהירה של תאים בשכבה העליונה של העור, וכתוצאה מכך יכולים להווצר בין השאר גם כתמים אדומים, קשקשים, גרד ואי נוחות. למרות שהסיבה המדויקת לפסוריאזיס אינה מובנת לחלוטין, מתח היא גורם נפוץ להתלקחויות. רמות מתח גבוהות עלולות להחמיר את הדלקת ואת תגובות המערכת החיסונית, ולהחמיר את תסמיני הפסוריאזיס. כדי לנהל פסוריאזיס מול מתח, טכניקות להפחתת מתחים כגון הפחתת מתח מבוססת תשומת לב (MBSR) וטיפולי הרפיה יכולות להיות מועילות. חיוני לשמור על אורח חיים בריא, כולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה היכולות להקל על תסמיני המחלה גם דרך הפחתת עצמת המתח".
מתח נפשי הוא חלק בלתי נמנע מהחיים המודרניים, אך אין לזלזל בהשפעתו על הבריאות הפיזית שלנו. מיגרנה, פסוריאזיס, סוכרת ואורטיקריה הן רק כמה דוגמאות למחלות שלחץ עשוי להיות טריגר להופעתן או להחמרתן למרות שלא תמיד ניתן להימנע מהלחץ עצמו, ניתן לנהל ולהפחית את השפעותיו באמצעות טכניקות להפחתת מתח, שינויים באורח החיים ותמיכה מאנשי מקצוע בתחום הבריאות. מתן עדיפות לרווחה נפשית ויישום אסטרטגיות יעילות לניהול מתח, יכול לאפשר לאנשים להגן על עצמם טוב יותר מפני המחיר הפיזי שמתח נפשי יכול לגבות מהם גם ברמה הפיזית.