מחלות לב ודיכאון נקשרים באופן תדיר אחד לשני בגלל גורמי סיכון דומים, אשר כולל בין היתר את התהליך הדלקתי הנרחב שמאפיין מצבים אלו. למרות שהוכח שדיכאון יכול להיות גורם סיכון לפתח מחלות לב וכלי דם, מחקרים המנתחים את ההשפעה הפוטנציאלית של בריאות הלב וכלי הדם על התפתחות דיכאון הם נדירים. צוות חוקרים מאוניברסיטת גרנדה בספרד הראה שגורמי סיכון לבביים, קשורים לסיכון מוגבר לדיכאון בקרב מבוגרים. המחקר פורסם בתאריך 13 באפריל 2022 בכתב העת PLOS ONE.
במחקר החדש, החוקרים השתמשו בנתונים ממחקר אקראי מתמשך בן שש שנים בספרד, שכלל 6,545 אנשים ללא מחלה לבבית בתחילתו אשר הונחו לאכול על פי דיאטה ים תיכונית. המשתתפים במחקר חולקו לשלוש קבוצות על פי פרמטרים שהגדירו את הסיכון לפתח מחלה לבבית. שלושת הקבוצות היו – ׳סיכון גבוה׳, ׳סיכון בינוני׳ ו-׳סיכון נמוך׳. מצב הדיכאון נמדד באמצעות שאלון בתחילת המחקר ולאחר שנתיים של מעקב.
בתחילת המחקר נשים מקבוצת הסיכון הגבוה הראו סיכויים גבוהים יותר למצב דיכאוני מאשר נשים שהשתייכו לקבוצת הסיכון הנמוך. בנוסף בקרב כל המשתתפים שהיו עם רמת כולסטרול כללית מתחת ל-160 מ״ג/מ״ל, אנשים מקבוצת הסיכון הגבוה והבינוני הראו סיכויים גבוהים יותר לדיכאון, בהשוואה לקבוצת הסיכון הנמוך. באופן מפתיע, בקרב משתתפים עם כולסטרול כולל של 280 מ"ג/מ"ל ומעלה, אנשים מקבוצת הסיכון הגבוה והבינוני הראו סיכון נמוך יותר לדיכאון, בהשוואה לקבוצת הסיכון הנמוך. לאחר שנתיים, שבמהלכן כל האנשים קיבלו הוראה לאכול על פי דיאטה ים תיכונית כחלק מהניסוי, המשתתפים, בממוצע, הפחיתו את ציון המצב הדיכאוני שלהם. החוקרים מסכמים כי סיכון קרדיווסקולרי גבוה קשור יותר לתסמיני דיכאון, במיוחד אצל נשים, וכי תפקידם של גורמים אחרים, כגון הקפדה על התזונה הים תיכונית, ראוי למחקר נוסף.