ההבדל העיקרי בין חמאה לשמן הוא סוגי חומצות השומן שהם מכילים. החמאה עשירה בחומצות שומן רוויות, בעוד ששמנים מהצומח מכילים בעיקר חומצות שומן בלתי רוויות. בעוד שבעבר נעשו מחקרים רבים על חומצות שומן בתזונה, לא נעשו הרבה מחקרים שבחנו את ההבדל בין חומצות שומן ממקורות שונים.
לפי המחקר החדש שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine, אנשים שצורכים שומן צמחי במקום חמאה עשויים להרוויח יתרונות בריאותיים רבים.
החוקרים בחנו נתונים על תזונה ובריאות מ-200,000 איש אחריהם עקבו במשך למעלה מ-30 שנה. הם מצאו שצריכה מרובה של שומן מהצומח כמו סויה, שמן קנולה ושמן זית, קשורה לסיכויי תמותה נמוכים יותר מסרטן או מחלות לב וכלי דם. לעומת זאת, החוקרים מצאו שצריכת חמאה הובילה לסיכון מוגבר לתמותה ולסרטן.
"מה שמפתיע הוא גודל הקשר שמצאנו – ראינו סיכון נמוך ב-17% למוות כאשר חמאה הוחלפה עם שמנים על בסיס צמחי בתזונה היומית. זו השפעה עצומה על הבריאות", אמרה מחברת המחקר יו זהנג.
החוקרים בחנו גם כמה מהמשתתפים מתו, ואת סיבת המוות שלהם. הם מצאו כי משתתפים שאכלו הרבה חמאה היו בסיכון גבוה ב-15% למוות מאשר אלה שאכלו מעט חמאה. לעומת זאת, אלו שאכלו הרבה שמנים צמחיים היו בסיכון נמוך ב-16% למוות ביחס לאלה שאכלו מעט.
"אנשים אולי ירצו לשקול החלפה תזונתית פשוטה – החלפת חמאה בפולי סויה או שמן זית – מאחר שזה יכול להוביל ליתרונות בריאותיים משמעותיים בטווח ארוך", אמר ד"ר דניאל וואנג שהוביל את המחקר.