השמנה

השמנה ולחץ דם: הקשר המסוכן שמאיים על בריאותכם

איך משפיעה השמנה על לחץ הדם? מדוע זה קורה? ומה אפשר לעשות?

בדיקת לחץ דם. אילוסטרציה

לחץ הדם הוא הלחץ שמפעיל הדם שלנו על דפנות כלי הדם בהם הוא זורם. כשלחץ הדם גבוה מדי באופן עקבי – מצב המכונה יתר לחץ דם – עולה הסיכון למחלות לב וכלי דם ולאי ספיקת כליות.

עודף משקל והשמנה עלולים להוביל להתפתחות יתר לחץ דם או להחמרת המצב במי שכבר אובחן אצלו לחץ דם גבוה. לפי סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2020 בכתב העת Gland Surgery השמנה אחראית ל-78% מהמקרים של יתר לחץ דם ראשוני בגברים ו-65% מהמקרים בנשים.

מחקרים העלו כי הסיכון לפתח יתר לחץ דם עולה ככל שההשמנה חמורה יותר. במחקר שפורסם בכתב העת Nutrients ב-2018 השכיחות של יתר לחץ דם עלתה ככל שעלה מדד מסת הגוף (ה-BMI) – משכיחות של 45% בקרב אנשים שמשקלם בטווח התקין, ל-67% מקרב המשתתפים שהיו בעלי עודף משקל ו-79% באלו עם השמנה דרגה 1 או 2 ו-87% באלו עם השמנה דרגה 3 – כשמדד ה-BMI  הוא 40 יחידות ומעלה.

במחקר מאוניברסיטת הרווארד שפורסם ב-1998 בכתב העת Annals of Internal Medicine, נמצא כי עלייה של 5 עד 10 ק"ג במשקל מעלה ב-74% את הסיכון ליתר לחץ דם ועלייה של 25 ק"ג ומעלה מגדילה את הסיכון פי יותר מ-5. עוד נמצא כי ירידה של 5 עד 10 ק"ג במשקל מפחיתה ב-15% וירידה של 10 ק"ג ומעלה מפחיתה ב-26% את הסיכון לפתח יתר לחץ דם.

על מה משפיע יתר לחץ דם?

השמנה עשויה להשפיע על לחץ הדם במספר מנגנונים, חלקם עדיין נחקרים כיום. בין המנגנונים שנמצא כי עומדים מאחורי הקשר בין השמנה ליתר לחץ דם ניתן לציין:

עומס: גוף גדול יותר דורש יותר דם כדי לספק את צרכי הרקמות שלו. ככל שנפח הדם שזורם בכלי הדם גדל, עולה גם לחץ הדם.

שינויים הורמונליים: השמנה מובילה לשינויים הורמונליים, חלקם עלולים להשפיע לרעה על לחץ הדם. כך למשל, השמנה עלולה להשפיע על רמות הלפטין – המכונה ״הורמון הרעב״, ומחקרים העלו את האפשרות שהשפעות אלה עלולות לתרום להתפתחות של יתר לחץ דם.

גירוי של המערכת רנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון: מחקרים העלו כי אחת הדרכים בהן השמנה תורמת ליתר לחץ דם היא שיבוש הפעולה של המערכת רנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון שמסייעת לווסת את לחץ הדם ברחבי הגוף.

שינויים בתפקוד מערכת העצבים הסימפתטית: מערכת העצבים הסימפתטית היא חלק ממערכת העצבים האוטונומית של הגוף, שמסייעת לגוף להתמודד עם מצבי לחץ במנגנון של "הילחם או ברח". המערכת הסימפתטית מעצבבת איברים שונים לרבות הלב וכלי הדם. מחקרים העלו את האפשרות שמאגרי שומן מעודדים הפרשת גורמים מסוימים שגורמים לפעילות יתר של מערכת זו, באופן שמוביל לעלייה בלחץ הדם.

עמידות לאינסולין ורמות גבוהות של סוכר בדם: השמנה גורמת לעמידות לאינסולין ומעלה את הסיכון לסוכרת המתבטאת ברמות גבוהות של סוכר בדם. רמות גבוהות של סוכר בדם לאורך זמן עלולות לפגוע או להקשיח כלי דם, מה שעלול להוביל לעלייה בלחץ הדם.

רמות מוגברות של אינסולין, כתוצאה מעמידות לאינסולין, גם מובילות להפרעה בהפרשת הנתרן ובמקביל לירידה ביצירת הגז NO – מנגנונים נוספים שמובילים לעלייה בלחץ הדם.

דלקות: רקמות השומן מובילות לייצור מוגבר של חומרים מעודדי דלקת. דלקתיות פוגעת בתפקוד התקין של כלי הדם, מה שעלול לתרום לעלייה בלחץ הדם.

פגיעה בכליות: הכליות מווסתות נוזלים ומלחים בגוף, וכך מסייעות בוויסות לחץ הדם. מצבורים גדולים של מאגרי שומן בגוף מפעילים לחץ על הכליות וזה עלול לגרום להפרעה במנגנון הפרשת הנתרן – מה שמוביל לספיגה מוגברת של נתרן אשר מעלה את נפח הדם ומובילה להתפתחות יתר לחץ דם.

דום נשימה בשינה: השמנה קשורה גם בסיכון מוגבר לתסמונת דום נשימה בשינה. הירידה הפתאומית ברמות החמצן בדם בעת השינה שמאפיינת את התסמונת פוגעת בתפקוד מערכת הלב וכלי הדם ומעלה את הסיכון ליתר לחץ דם.

טיפול רב תחומי

אנשים שמתמודדים עם השמנה ויתר לחץ דם נמצאים בסיכון גבוה במיוחד למחלות לב וכלי דם ולמחלות כליה.

יתרה מכך – אנשים עם השמנה לרוב נושאים שומן תוך בטני, שמצטבר בין איברים פנימיים ומפעיל לחץ נוסף על מערכת הלב וכלי הדם, מה שתורם להתפתחות יתר לחץ דם עמיד לטיפול – מצב שהטיפול בו מורכב.

כדי לטפל באנשים עם השמנה ויתר לחץ דם, ההמלצה הראשונה היא לרדת במשקל. על הירידה במשקל להתבצע בליווי רופא שיכול להתאים המלצות וטיפולים שיסייעו בירידה במשקל ובאיזון לחץ הדם. תוכנית הטיפול צריכה לכלול דיאטנית שתסייע בהתאמת הרגלי האכילה לירידה במשקל ולהפחתת לחץ הדם ואיש ממקצועות הכושר לצורך התאמת פעילות גופנית – שמהווה רכיב חשוב בטיפול בהשמנה וביתר לחץ דם.

מוגש על ידי נובו נורדיסק כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00