נשים עם עודף משקל והשמנה נמצאות בסיכון מוגבר להפרעות פוריות. מחקרים הראו שככל שאישה סובלת מהשמנה חמורה יותר – כך עולה הסיכון לבעיות פוריות. עם זאת, הוכח כי ירידה במשקל משפרת מאוד את הסיכויים להרות וגם את הסיכויים שההריון יהיה תקין.
בין הפרעות הפוריות הנפוצות בקרב נשים עם השמנה: פגיעה במחזור החודשי, פגיעה בביוץ, ירידה באיכות הביציות וכתוצאה מכל אלה – סיכון מופחת להריון.
השמנה עלולה לגרום לבעיות פוריות במגוון מנגנונים. ראשית, השמנה משפיעה על שיבוש הפעילות ההורמונאלית בגוף באופן שעלול לפגוע בביוץ. בעיות פוריות עלולות להיווצר בנשים עם השמנה גם בעקבות הצטברות שומנים באיברי הרבייה.
השמנה גם כרוכה בנטייה להפרשה מוגברת של אינסולין ולהתפתחות תנגודת לאינסולין – וזו עלולה לגרום להפרשה מוגברת של אנדרוגנים שעלולים בין היתר לפגוע בסדירות המחזור החודשי ולגרום לשחלות פוליציסטיות – תסמונת נפוצה בנשים עם עודף משקל והשמנה, שמובילה לעיבוי רירית הרחם ומתבטאת בסיבוכים שונים בפוריות לרבות פגיעה בביוץ ובקושי בכניסה להריון.
השמנה גם נקשרה במחקרים מסוימים לסיכון מוגבר לכישלון מחזורים של טיפולי הפריה חוץ גופית (טיפולי IVF), אם כי לא כל המחקרים מצאו קשר בין השמנה לסיכויי ההצלחה של טיפולים אלה.
מה אפשר לעשות?
מחקרים העלו כי ירידה של 10% לפחות במשקל בקרב נשים עם עודף משקל או השמנה מסייעת לשפר את הסיכויים להיכנס להריון.
לפי הפדרציה הבינלאומית לגינקולוגיה ומיילדות, יש להדריך נשים על הקשר בין השמנה לבעיות פוריות, לעקוב אחר משקל וגובה של נשים ולהמליץ לאלו עם השמנה על התערבויות לירידה במשקל לפני ניסיונות לכניסה להריון.
השמנה היא בעיה מורכבת, אך ניתן לטפל בה, וזאת באמצעות טיפול רב מערכתי. תוכנית הטיפול צריכה לכלול דיאטנית שתסייע בהתאמת הרגלי האכילה, מדריך כושר לצורך התאמת פעילות גופנית, ליווי נפשי וכן רופא שיכול להתאים המלצות וטיפולים שיסייעו בירידה במשקל ושימורה לאורך זמן, ולהסביר על ההשפעות הפוטנציאליות של הטיפולים השונים על הפוריות ומשך הזמן שנדרש לאחר הפסקתם לפני ניסיונות להרות.
באופן כללי, כדי לשפר את הסיכויים להרות בקרב נשים עם עודף משקל ובעיות פוריות, חשוב להקפיד על אורח חיים בריא שכולל צמצום בצריכת הקלוריות, הפחתת מזונות מעובדים, שומנים ופחמימות פשוטות והקפדה על פעילות גופנית. גם תרופות לטיפול בהשמנה עשויות לסייע בירידה במשקל לקראת הריון מתוכנן. מעבר להשפעתן על ירידה במשקל, חלק מהטיפולים גם מפחיתים את העמידות לאינסולין מה שעשוי לסייע לשיקום הביוץ בנשים עם שחלות פוליציסטיות.
עם זאת, כיום אין מספיק עדויות על בטיחות התרופות במהלך הריון ולכן יש להפסיק את השימוש בהן לקראת ניסיונות להרות או במקרה של הריון לא מתוכנן – להפסיק כשהתגלה הריון ולעדכן את הרופא המטפל.
לנשים עם השמנה חולנית במקרים קיצוניים ניתן לעבור ניתוח לקיצור קיבה, עם זאת, הניתוח כרוך בשיקום ומעלה את הסיכון להיווצרות חוסרים ברכיבים תזונתיים חיוניים שעלולים בהמשך להשפיע על העובר, ולאחר הניתוח נדרשת המתנה לפני כניסה להריון.
מוגש על ידי נובו נורדיסק כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים