באמצעות זבוב הפירות הנפוץ, המחקר מראה כי תזונה עתירת סוכר – סימן היכר של השמנת יתר – גורמת לתנגודת לאינסולין במוח, שבתורה מפחיתה את היכולת להיפטר מפסולת עצבית, ובכך מגבירה את הסיכון לניוון עצבי. המחקר, שפורסם ב-7 בנובמבר בכתב העת PLOS Biology, ישפיע על טיפולים שנועדו להפחית את הסיכון לפתח מחלות נוירודגנרטיביות.
למרות שהשמנת יתר ידועה כגורם סיכון להפרעות נוירודגנרטיביות כמו מחלת אלצהיימר ופרקינסון, כיצד בדיוק אחד מוביל לשני נותר בגדר תעלומה. המחקר החדש התמקד במענה על שאלה זו תוך ניצול הדמיון בין בני אדם לזבובי פירות. לאחר שהראו בעבר כי תזונה עתירת סוכר מובילה לתנגודת לאינסולין באיברים ההיקפיים של זבובים, החוקרים פנו כעת למוחם. באופן ספציפי, הם בדקו תאים המכונים ״תאי גלייה״, מכיוון שתפקוד לקוי של תאי מיקרוגליה במוח האנושי ידוע כמוביל לניוון עצבי.
רמות החלבון המכונה ״PI3k״ מציינות עד כמה התא מסוגל להגיב לאינסולין. החוקרים מצאו כי דיאטה עתירת סוכר הובילה לירידה ברמות החלבון PI3k בתאי גלייה במוח, מה שמצביע על עמידות לאינסולין. הם גם הסתכלו על המקבילה הזבובית של מיקרוגליה, שתפקידה העיקרי הוא להסיר פסולת עצבית, כגון חלקי תא מנוונים. הם הבחינו כי בתאי גליה אלה היו רמות נמוכות של החלבון Draper, דבר המצביע על תפקוד לקוי של התאים.