מחלות מעי דלקתיות מאופיינות במספר שינויים במעיים כמו למשל שינוי בחדירות של תאי המעי, שינויים בהרכב אוכלוסיות החיידקים במעי, ושינויים ברמות של חומרים אנטי-מיקרוביאליים המופרשים על ידי תאים המצפים את המעי. מחקר חדש שנערך באוניברסיטת גרונינגן שבהולנד, ותוצאותיו פורסמו בכתב העת Gut Microbes, ניסה למצוא האם השינויים הללו הם גורם או תוצאה של המצב הדלקתי.
בניסויים שנערכו כחלק מהמחקר, המדענים השתמשו בהשתלות צואה (תהליך שבו מייבשים צואה והופכים אותה לאבקה, ולאחר מכן משתילים אותה בבעל חיים או אדם אחר) על מנת להבין האם השינויים במעי הם אכן הגורם לדלקת או שהם התוצאה של הדלקת. המדענים לקחו שתי אוכלוסיות עכברים – אוכלוסייה אחת של עכברים בריאים, ואוכלוסייה שניה של עכברים שגרמו להם לחלות במחלות מעי דלקתיות. לאחר מכן נלקחו דגימות צואה מאוכלוסיית העכברים הבריאים והושתלו במעיים של העכברים מהקבוצה של מחלות מעי דלקתיות.
שבועיים לאחר מכן, נעשה ניתוח של אוכלוסיות החיידקים במעיים של העברים, והתגלה כי אוכלוסיית החיידקים אצל העכברים עם מחלות המעי אשר קיבלו את תרומת הצואה, הפכה להיות דומה מאוד לזו של העכברים הבריאים אשר מהם נלקחה דגימת הצואה, מה שאומר שהשתלת הצואה הייתה מוצלחת.
ההצלחה של תרומת הצואה ושינוי אוכלוסיית החיידקים אצל העכברים בקבוצת מחלות המעי, גרמה לירידה בהצטלקות של השכבה הרירית של המעי אשר נגרמה ממחלות המעי הדלקתיות. זהו צעד מאוד חשוב לקראת טיפולים שונים במחלות מעי דלקתיות. אך אין זה אומר שנמצא פתרון קסם לריפוי של כל מחלות המעי הדלקתיות אצל בני אדם מפני שהוצאות של השתלות צואה אצל בני אדם היו מעט פחות מוצלחות, וייתכן והסיבה לכך היא שעוד לא ידוע לחלוטין מהו הרכב חיידקים בריא בבני אדם.