בתוך הגידולים הסרטניים ישנם תאים מיוחדים – "תאי גידול מתפשטים" – המניעים את תהליך היווצרות והתפשטות הגידול. מדובר בתאים בעלי תכונות ייחודיות המאפשרות להם לשרוד את הטיפול הכימותרפי שניתן כנגד הסרטן. כתוצאה מכך, עלולה להיות הישנות של הגידול בהמשך חייו של המטופל.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Developmental Cell מספק ראיות לכך שפיתוח תרופה שתעבוד תעלת אשלגן עשויה להוביל לתוצאות טיפוליות טובות יותר ביחס לטיפול הקיים כיום.
"תאי גידול מתפשטים הם הסיבה העיקרית לכך שגידולים סרטניים גדלים וחוזרים לאחר טיפול. על ידי מיקוד הטיפול כנגד לתעלת אשלגן ספציפית, הצלחנו להאט את צמיחת הגידול מבלי להשפיע על התאים הבריאים מסביב", אומר ד"ר שי הואנג שהוביל את המחקר".
במחקרם, החוקרים זיהו גנים רבים הקשורים לשגשוג הגידול. הם הבחינו בכך ששניים מאותם גנים קשורים ליעילות של תעלות שתפקידן להכניס ולהוציא אשלגן מתאי הגוף. בנוסף, הם גילו שבתאי גידול יש עליה במספר התעלות המעבירות אשלגן. בהמשך עבודתם, החוקרים גילו שלתעלת האשלגן יש תפקיד חשוב בהתפתחות הגידול. כאשר הם השתיקו את פעילותה של אותה תעלה, התאים לא הצליחו לתפקד, התנפחו ומתו בסופו של דבר.
החוקרים מאמינים שהתגלית הזו עשויה לפתוח דלת לעולם חדש של פיתוח טיפול לסרטן המוח בילדים. כעת, הם עמלים על מחקר נוסף במהלכו ייבחנו כ-30,000 מולקולות שונות אשר הינן בעלות פוטנציאל לחסום את אותה תעלת אשלגן.
"זיהוי המולקולה שיכולה לחסום את התעלה בצורה היעילה ביותר היא אבן הדרך הבאה שלנו לפיתוח טיפול ממוקד ויעיל עבור מדולובלסטומה", אומר הואנג.