הסיבה לכך שחלק מהאנשים לא מצליחים לשחזר את חוש הריח שלהם לאחר שנדבקו בנגיף הקורונה קשורה למתקפה חיסונית מתמשכת על תאי העצב של חוש הריח, ועקב כך לירידה במספר התאים האלה. כך מדווח צוות מדענים בראשות Duke Health.
הממצא, שפורסם באינטרנט ב-21 בדצמבר בכתב העת Science Translational Medicine, מספק הבנה חשובה לבעיה שהטרידה מיליונים שטרם חזר אליהם חוש הריח לאחר שנדבקו בנגיף הקורונה.
החוקרים מאוניברסיטת דיוק, הרווארד ואוניברסיטת קליפורניה-סן דייגו ניתחו דגימות של רקמת אף שנאספו מ-24 ביופסיות, כולל תשעה מטופלים שסבלו מאובדן ריח ארוך טווח בעקבות הידבקות בנגיף הקורונה. על סמך ביופסיות אלה חקרו יותר לעומק מהו המנגנון הגורם לאובדן של חוש הריח.
תוך התמקדות באופן ספציפי בחוש הריח, הממצא שופך אור על הגורמים הבסיסיים האפשריים לתסמינים אחרים של מחלת קורונה ממושכת, הכוללים עייפות כללית, קוצר נשימה ותחושת ערפול, תסמינים שעשויים להיות מופעלים על ידי מנגנונים ביולוגיים דומים.
"אחד הסימפטומים הראשונים שנקשרו בדרך כלל להידבקות בקורונה הוא אובדן חוש הריח", אמר המחבר הבכיר של המחקר ד"ר בראדלי גולדשטיין, פרופסור חבר במחלקה לכירורגיית ראש וצוואר, והמחלקה לנוירוביולוגיה.
"למרבה המזל, לאנשים רבים שחוו שינוי בחוש הריח במהלך שלבי השיא של המחלה לאחר ההדבקה, חוזר חוש הריח תוך שבוע-שבועיים – אך באחרים לא", אמר גולדשטיין. "אנחנו צריכים להבין טוב יותר מדוע תת קבוצה זו של אנשים סובלת מאובדן ריח מתמשך במשך חודשים עד שנים לאחר שנדבקו בנגיף הקורונה".
פגיעה בעצב הריח?האם עצב הריח אינו סעיפים של העצב הואגוס(ובעברית העצב הטועה) עצב זה יורד ממרכז המוח דרך הצוואר.מעצבב את כל אזור הלוע.מיתרי הקול ולכן הקול משתנה בזמן המחלה.יורד לאזור הבטן ומעצבב את האיברים הפנימיים.לכן יש גם תופעות שלשול.אם כל זה נכון.הרי שזה מחקר גרמני שפורסם לדעתי בסביבות נובמבר 22.
העצב התועה