כבר במחקרי עבר שבוצעו על חולי סרטן הבחינו החוקרים בכך שחולים שנטלו אספירין באופן קבוע במינון נמוך היו בעלי סיכוי קטן יותר להיווצרות של גרורות ולהתפשטות של הסרטן בגוף. עם זאת, עד היום לא היה ידוע כיצד התרופה גורמת לכך.
במחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature, החוקרים בחנו לעומק את הגרורות ואת האופן בו הן נוצרות. בעוד שגידול סרטני נוצר במקום מסוים בגוף, רוב מקרי המוות נגרמים עקב היווצרות של גרורות סרטניות הנשלחות למקומות שונים בגוף. המדענים רצו להבין טוב יותר כיצד המערכת החיסונית מגיבה לגרורות. כאשר תאים סרטניים בודדים מתנתקים מהגידול המקורי ומתפשטים לחלק אחר בגוף, הם פגיעים במיוחד להתקפה של מערכת החיסון.
כיום ישנם 15 גנים שידועים כבעלי תפקיד בתהליך היווצרות של גרורות. במחקר החדש החוקרים זיהו כי אחד מהגנים הללו מדכא את הפעילות של מערכת החיסון כאשר יש חשיפה למולקולה שנקראת "טרומבוקסן A2".
התגלית הייתה מפתיעה במיוחד עבור החוקרים. אספירין היא תרופה אשר גורמת לירידה ברמות הטרומבוקסן וכתוצאה מכך היא בעלת השפעה נוגדת קרישה. מסיבה זו התרופה יעילה במניעת התקפי לב ושבץ מוחי. במחקר, החוקרים גילו שאספירין בעלת אפקט נוסף. על ידי עיכוב טרומבוקסן, התרופה הובילה גם לשפעול של תאי מערכת החיסון ולירידה בשיעור הגרורות.
ד"ר ג'י יאנג שהשתתף בהובלת המחקר באוניברסיטת קיימברידג', אמר: "זה היה רגע מרגש כאשר גילינו שלאספירין יש פעילות אנטי-גרורתית המתווכת על ידי עיכוב טרומבוקסן. לאספירין יש פוטנציאל רב כתרופה לטיפול בסרטן בשל היותה זולה יותר ונגישה יותר ביחס לתרופות אחרות".