מחקרים

זיהומים שמקורם במעי: סיבוכים לאחר הניתוח

מחקר חדש מראה כי ברוב המקרים, הגורמים הסיבתיים של זיהומים אלה הם חיידקים מהמעי של המטופל עצמו

ניתוח.-אילוסטרציה

כמעט 16 מיליון ניתוחים בוצעו בבתי חולים בגרמניה בשנת 2021. בשווייץ המספר עומד על כ-1.1 מיליון. גם אם הניתוח בפועל עבר בהצלחה, זה לא נדיר לראות זיהום בפצע הניתוחי לאחר מכן, אשר יכול להיות בעל השלכות דרמטיות עבור המנותח. במקרים קיצוניים, זיהומים כאלה הם קטלניים.

מחקר חדש מראה כעת: ברוב המקרים, הגורמים הסיבתיים של זיהומים אלה הם חיידקים מהמעי של המטופל עצמו. לשם כך אין צורך בפציעה של המעי במהלך הניתוח. הגורמים המזהמים עוברים את מחסום המעי לאחר הניתוח ומתפשטים בכל הגוף דרך זרם הדם וכלי הלימפה. הם יכולים להיבלם על ידי תאים חיסוניים מיוחדים, אשר מסיירים בכל האיברים, כולל הכבד.

מחקר זה פורסם בכתב העת Cell Reports. מחברי המחקר הם פרופסור גואידו בלדי, ראש המחלקה לכירורגיה קרבית בבית החולים האוניברסיטאי לכירורגיה ורפואה של המעיים באינסלספיטל בברן, וד"ר מרסדס גומז דה אגוארו, ראש קבוצת מחקר זוטרה במכון לאימונולוגיה של מערכות באוניברסיטת יוליוס-מקסימיליאן-אוניברסיטה וירצבורג.

"ידוע כבר זמן רב כי זיהומים מגבירים את התמותה במהלך הליכים פולשניים. מסיבה זו, אמצעי היגיינה וחיטוי נרחבים מיושמים כדי לחסל מיקרואורגניזמים בשדה הניתוחי", מסביר גואידו בלדי. כפי שמתברר כעת, עם זאת, הסכנה מגיעה ממקור אחר לגמרי: המעי של המטופל.

"כמה מאות זנים של חיידקים שונים עם כמאה טריליון מיקרואורגניזמים מכל סוג חיים במעי האנושי. הם יוצרים את פלורת המעיים הטבעית, הנקראת גם המיקרוביום", מסביר גומז דה אגוארו. קיומם מועיל לבני אדם: הם מסייעים בעיכול, לחסל פתוגנים ולאמן את המערכת החיסונית. עם זאת, זה חל רק כל עוד חיידקים אלה אינם מתגברים על מה שנקרא מחסום המעי, ומתפשטים בשאר הגוף – מה שעלול לקרות במהלך ניתוח בחלל הבטן.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00