חוקרים תכננו את 'התרופה החיה' הראשונה לטיפול בדלקות ריאה. הטיפול מתמקד בחיידק בשם Pseudomonas aeruginosa, סוג של חיידק העמיד באופן טבעי לסוגים רבים של אנטיביוטיקה ומהווה מקור נפוץ לזיהומים בבתי חולים.
זיהום בחיידק P. aeruginosa הוא זיהום קשה מאוד לטיפול, מאחר והחיידק חי וגדל בצורה היוצרות ״ביופילמים״. ביופילמים מסוגלים להיצמד למשטחים שונים בגוף, וליצור מבנים בלתי חדירים הבורחים מהישג ידה של אנטיביוטיקה ומערכת החיסון, מה שמקטין משמעותית את האופציות הטיפוליות בזיהום זה.
הטיפול כולל שימוש בגרסה שונה של חיידק בשם Mycoplasma pneumoniae, ביטול יכולתו לגרום למחלה וייעודו מחדש לתקוף את את החיידק P. aeruginosa במקום זאת. החיידק המהונדס עובד בשילוב עם מינונים נמוכים של אנטיביוטיקה, שלא היו יעילים נגד הזיהום בפני עצמם.
החוקרים בדקו את יעילות הטיפול בעכברים, ומצאו כי הוא הפחית באופן משמעותי דלקות ריאה. 'התרופה החיה' הכפילה את שיעור ההישרדות של עכברים בהשוואה לשום טיפול. מתן מנה גדולה אחת של הטיפול לא גרמה לפגיעה בריאות ולתופעות לוואי. לאחר שהטיפול סיים את דרכו, מערכת החיסון ניקתה את החיידקים המהונדסים בפרק זמן של ארבעה ימים.
הממצאים התפרסמו בכתב העת Nature Biotechnology. המחקר הובל על ידי חוקרים מהמרכז לרגולציה גנומית (CRG) ופולמוביוטיקה בשיתוף עם המכון למחקר ביולוגי אוגוסט פי אי סונייה (IDIBAPS), מרפאת בית החולים של ברצלונה והמכון לאגרוביוטכנולוגיה (IdAB), מכון מחקר משותף של CSIC בספרד וממשלת נווארה.