מחקרים

חירשות חד צידית אצל ילדים: סיבות, השלכות ודרכי טיפול

מחקר מקיף חושף את מורכבות הליקוי השמיעתי תוך בחינת השלכותיו ופריצת דרך בטיפול באמצעות השתלת שתל שבלולי כפתרון שיקומי מתקדם

חירשות בילדים. אילוסטרציה

שיעור הירידה בשמיעה חושית עצבית חד צידית (Unilateral SNHL) עומד בתדירותו על מקרה 1 ל-1000 לידות. נתון זה עולה ל-3-6% בילדים בטווח גילאי 6-19. ההערכה היא שמספר הלוקים בחירשות חד צידית בארץ מגיע לכ- 13,000 מקרים בשנה.

הסיבות לחירשות חד צידית בילדים שונות מאלו שבמבוגרים וכוללות: זיהום ויראלי מסוג CMV, מלפורמציה (מום מולד) באוזן הפנימית או בעצב הקוכליארי ודלקת קרום המוח. הסיבות השכיחות במבוגרים הן: חירשות חד צידית פתאומית, מחלת מנייר, שוואנומה וסטיבולרית (גידול שפיר על עצב שיווי המשקל), טראומה או חשיפה לתרופות טוקסיות, שרעילות לאוזן.

ילדים עם שמיעה חד צידית (SSD – Single Sided Deafness) סובלים מחסך שמיעתי אשר מקשה עליהם בשמיעה בתנאי רעש וביכולת מיקום קול במרחב. מחקרים רבים הראו קשר בין ליקוי שמיעה חד צידי בקרב ילדים לבין הפרעה בהתפתחות שפתית תקינה וירידה באיכות החיים. בנוסף, נמצא קשר בין ליקוי שמיעה חד צידי לבין קשיים התנהגותיים וחברתיים והישגים לימודיים נמוכים יותר, בקרב ילדים הסובלים משמיעה חד צידית בהשוואה לילדים באותו הגיל עם שמיעה תקינה דו צידית.

עד לאחרונה, הטיפול במקרים של ירידת שמיעה או חירשות חד צידית בקרב ילדים הסתפק במעקב אחרי התפקוד השמיעתי והכללי של אותם ילדים, ובהתאם לקשיים הנלווים, הוצעו מספר פתרונות שמיעתיים כגון: מכשיר שמיעה המעביר שמיעה מהצד החירש לצד השומע והפעיל (מערכת CROS) או מכשיר שמיעה מבוסס עצם. עד לשנת 2022, ניתוח השתלת שתל שבלולי, כפתרון שיקומי לאוזן החירשת, הוצע ונעשה בעיקר באוכלוסייה המבוגרת בקרב הלוקים מחירשות חד צידית ולא בילדים.

בשנת 2019, האיגוד האמריקאי ה-FDA אישר השתלה שבלולית בילדים מעל לגיל 5 שנים, הסובלים מחירשות חד צידית. אך יחד עם זאת, כיום עדיין אין הנחיות ברורות ומידע מגובש ומדויק שניתן בעזרתם לייעץ למשפחות הילדים המועמדים לניתוח על האתגרים הכרוכים בהליך או מידת היעילות בפעולה זו.

מחקר רחב ומעמיק משנת 2022, שפורסם בכתב העת JAMA, שפך אור על נושא מורכב זה. סקירה של 116 ילדים, שעברו ניתוח השתלה שבלולית בהתוויה של חירשות חד צידית, הראתה שיפור בתפקוד השמיעתי הן בתנאי שקט והן בתנאי רעש, בכ-80% מהילדים. משך החירשות לפני ההשתלה, היה הגורם העיקרי לחוסר שיפור בתפקוד השמיעתי והשפתי. בקרב המנותחים שנסקרו, תוצאת איכות שמיעה טובה יותר התקבלה בילדים שהחירשות שלהם הייתה נרכשת ולא חירשות מלידה, כלומר עם זמן חירשות קצר יותר עד ההשתלה עצמה. גם היכולת למיקום קול במרחב, באותם הילדים, השתפרה אחרי ניתוח ההשתלה.

משנת 2022 ועד היום, ניתוח השתלה שבלולית בילדים אושר בסל הבריאות רק עבור מקרים של חירשות חד צידית. השנה, בדיון השנתי האחרון של סל הבריאות, אושרה השתלה שבלולית גם עבור ילדים הסובלים מירידת שמיעה א-סימטרית, כלומר שבשתי האוזניים מאובחנת ירידת שמיעה אך באופן שאינו שווה: באוזן אחת ירידת שמיעה חמורה ובאוזן השנייה ירידת שמיעה חמורה ועד חירשות מוחלטת.

ניתוח השתלה שבלולית הוא הפתרון היחידי לשיקום השמיעה באוזן החירשת. במקרים של חירשות חד צידית או ירידת שמיעה א-סימטרית קשה בהם השמיעה באוזן ה'טובה' עלולה להתדרדר בעתיד, שתל השבלול מבטיח שימור שמיעה תפקודית ויציבה באוזן המושתלת ומונע אפשרות שהמטופל יהפוך לחירש משני הצדדים. ניתוח זה נחשב לניתוח קונבנציונלי במקרים של חירשות חד צידית בדיוק כמו במקרים של חירשות דו צידית. רופאי אף אוזן גרון המומחים בכירורגיית האוזן ושיקום השמיעה, במרכזי ההשתלה ברחבי הארץ, הינם עתירי ניסיון בניתוח השתלה שבלולית ומכאן שניתוח מסוג זה, נחשב להליך שגרתי בעל שיעורי סיכונים נמוכים. ההחלמה מניתוח השתלה שבלולית הינה קלה יחסית וללא הגבלות מיוחדות. השלב הניתוחי אינו מורכב אך נדרש לו מעקב ארוך לשם הפעלת והתאמת השתל, באופן מדויק לצרכי המטופל.

כחודש לאחר הניתוח, המטופל מוזמן לביקורת במרפאה יחד עם קלינאי/ת התקשורת, האמון/ה על ההתאמה והכוונון של שתל השבלול, לצורך הפעלת מעבד השתל וכוונונו לעוצמת השמע המתבקשת, בהתאם לנוחות האישית של המטופל. הליך השיקום הינו אינטנסיבי וכולל אימוני שמיעה תדירים, שמטרתם השגת תוספת תפקוד שמיעתי אופטימלי. אימונים אלו מהווים את האתגר העיקרי בשיקום ילדים עם חירשות חד צידית. ההליך השיקומי הינו ממושך והדרגתי והצפי לקבלת תוצאות שמיעתיות טובות הינו בטווח הארוך ולא בהכרח נבחין בתרומה של השתל באופן מידי או בטווח הקצר, לאחר ההשתלה. בשל כך, תהליך תיאום ציפיות זה, מול המטופלים ובני המשפחה, הינו קריטי לפני ניתוח השתלה שבלולית.

ד"ר וסים ותד הינו מומחה לכירורגית האוזן ושיקום השמיעה בא.ר.ם, המרכז הרב-תחומי לרפואת אף אוזן גרון ובמרכז הרפואי בני ציון.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00