השינויים בעקבות מחלת הסרטן הם פיזיים ורגשיים כאחד, ומשפיעים על מערכות היחסים של המטופלים עם בני זוגם ועל הערכתם העצמית. קשרי אהבה מאוד חיוניים לחיים ואף נמצא כי הינם משפרים את תהליך ההחלמה. אהבה היא זכות ללא קשר לגיל, אבחנה ופרוגנוזה. הנה כמה עובדות שחשוב לדעת בנושא:
ההשפעה של סרטן והטיפול בו על מיניות
מחלת הסרטן והטיפול בה יכולים להשפיע באופן עמוק על המיניות של האדם. זהו היבט משמעותי באיכות החיים עבור חולים רבים. ככל שיש שיפור בשיעורי הריפוי וההחלמה מסרטן, המיקוד באיכות החיים, כולל מיניות ותדמית גוף, הפך לחשוב יותר ויותר.
שינויים פיזיים ורגשיים
הטיפולים במחלת הסרטן כגון ניתוח, כימותרפיה, הקרנות וטיפול הורמונלי עלולים להוביל לשינויים פיזיים שונים. אלה עשויים לכלול עייפות, כאב, שינויים הורמונליים ושינויים במראה החיצוני, שכולם יכולים להשפיע על התפקוד והתשוקה המינית. לדוגמה, ניתוחים עלולים לגרום לצלקות, אובדן חלקי גוף או שינויים בתחושה פיזית, מה שמשפיע על האופן שבו חולים תופסים את גופם ואת עצמם מבחינה מינית.
מבחינה רגשית, האבחון והטיפול בסרטן עלולים לגרום ללחץ נפשי, חרדה ודיכאון. אתגרים רגשיים אלו יכולים להפחית את העניין של האדם באינטימיות ולשנות את מערכת היחסים שלו עם בן/בת הזוג. הפחד מהישנות המחלה או הלחץ מהטיפול המתמשך עלולים גם ליצור מחסומים רגשיים לקרבה ואינטימיות, לחוסר פניות רגשית וקרבה.
אינטימיות וזוגיות
אינטימיות היא הרבה מעבר לקיום יחסי מין. היא כוללת קרבה, מגע, חום, חיבור והנאה. השינויים הפיזיים והרגשיים שמביאים איתם הסרטן והטיפול בו יכולים להשפיע על כל ההיבטים הללו של אינטימיות. לעתים בגלל התמודדות רגשית שונה, של כל אחד מבני הזוג נוצרת תחושת ריחוק ובדידות. יתכן שחולים ובני זוגם יצטרכו למצוא דרכים חדשות להתחבר ולתמוך זה בזה.
תקשורת היא קריטית בהקשר זה. שיחות פתוחות וכנות על פחדים, צרכים ורצונות יכולות לעזור לזוגות למצוא דרכים חדשות לשמר אינטימיות. הבנה וסבלנות משני בני הזוג יכולים להקל על המעבר ולעזור לבנות מחדש מערכת יחסים אינטימית ומספקת. לעתים, שיחה זוגית בעקבות התמודדות עם סרטן, מאפשרת לטפל בקונפליקטים ישנים שהיו עוד קודם.
דימוי גוף
דימוי גוף הוא היבט משמעותי נוסף המושפע מסרטן. טיפולים יכולים לשנות את האופן שבו חולים רואים את עצמם, מה שמוביל לתחושות של חוסר ביטחון או אי נוחות עם גופם. דימוי עצמי שונה זה יכול להפריע ליחסים אינטימיים ולתרום למצוקה רגשית. ישנו צורך להתחבר ולהכיר את העצמי מחדש .
קבוצות תמיכה, ייעוץ ופסיכותרפיה יכולים להיות מועילים בטיפול בנושאים אלו. עזרה מקצועית יכולה לספק אסטרטגיות לשיפור דימוי הגוף וההערכה העצמית, לעזור לחולים להרגיש בנוח יותר עם השינויים שחלו בגופם ופתוחים יותר לאינטימיות.
למידה והסתגלות
הסתגלות לשינויים אלו דורשת זמן, סבלנות ותמיכה. לכל מטופל יהיו צרכים וחוויות ייחודיים, וחשוב לזהות ולטפל בהם באופן פרטני. אנשי מקצוע בתחום הבריאות המתמחים בסרטן ומיניות יכולים להציע הכוונה בהתמודדות עם תסמינים פיזיים ולהמליץ על משאבים לתמיכה רגשית ופסיכולוגית. העיקר לא להישאר לבד ולא להניח שאין פתרון לבעיה.
סיכום ולמי ניתן לפנות
ככל שטיפולי הסרטן משתפרים ואחוזי ההחלמה גדלים, הדגש על איכות החיים, אשר מיניות היא חלק ממנה, הופך לחיוני. שינויים פיזיים ורגשיים הנגרמים על ידי סרטן וטיפול בו יכולים להשפיע באופן משמעותי על אינטימיות ודימוי הגוף. באמצעות תקשורת פתוחה, תמיכה והדרכה מקצועית, מטופלים ושותפיהם יכולים ללמוד לנווט בשינויים אלו, לטפח חיי אינטימיות מספקים לאחר הטיפול.
האגודה למלחמה בסרטן מציעה ללא תשלום ייעוץ בנושאי דימוי גוף, מיניות, אינטימיות ופוריות, התמודדות עם גיל המעבר בעקבות טיפולים, לחולי/ות סרטן, לבני/בנות זוגם/ן ולמי שאינו בקשר זוגי – בכל הגילאים. הייעוץ כולל מידע על השפעות מחלת הסרטן על המיניות והפוריות, מידע על אפשרויות טיפול ושיקום התפקוד המיני וכן הפניה למומחים מקצועיים נוספים. השירות ניתן בשפות עברית, רוסית ואנגלית, בפגישה אישית, בשיחת טלפון או בזום, ללא תשלום וללא צורך בהפניה.
הכותבת, לנה קורץ אלמוג, מטפלת במיניות, האגודה למלחמה בסרטן. לפניות בנושא ייעוץ מיני ללא תשלום ניתן לפנות לטל': 03-5721643 או דוא"ל: miniut@cancer.org.il