ההנחיות שניתנו לריחוק פיזי ומבצעי החיסונים הנרחבים בעולם יסייעו בעתיד הקרוב למנוע התפרצויות מחודשות של נגיף הקורונה – עד שלא יהיהעוד צורך בלהטיל סגרים על ערים, אזורים ומדינות שלמות – כך עולה ממאמר שפורסם בשבוע שעבר ב – בכתב העת Nature Human Behaviour, על ידי צוות מחקר מאוניברסיטת סאות'המפטון הבריטית ועמיתיהם מאוניברסיטת הונג קונג.
צוות המחקר אסף כל מידע אפשרי גם מאיכונים סלולריים אנונימיים ובמידע אפידמיולוגי בשבועות השיא של מגיפת הקורונה בסין. נתונים אלה סייעו לבנות מודל שיבדוק את השפעת החיסונים והריחוק הפיזי על התפשטות הנגיף. החוקרים שיערו כיצד פעולות אלו ישפיעו על ערים שבהן צפיפות אוכלוסין נמוכה, בינונית וגבוהה.
"התפרצויות מחודשות של נגיף הקורונה", כתב הצוות במאמרו, "תלויות באופן משמעותי באמצעים שננקטים במדינות השונות, באזורים גיאוגרפיים שונים וכן בשונות שבצפיפות האוכלוסיה ובזמינות החיסונים. ביקשנו להבין יותר לעומק את הקשר שבין הגורמים הללו להתפשטות המגיפה.
"אנחנו משערים כי במרבית הערים בסין, מבצעי החיסונים הגדולים בשילוב עם הנחיית הריחוק הפיזי יהיו אמצעים מספקים כדי למנוע התפרצויות מחודשות של הנגיף וזאת ללא צורך בהגבלת תנועה של התושבים. התפרצות מחודשת של הנגיף הוא מצב שבו מקדם ההדבקה גבוה מ-1. מקדם הדבקה נמוך מ-1 מסמן בלימה מוצלחת של התפשטות הנגיף".
כמו כן ציינו מחברי המאמר: "ערים שבהן קיימת צפיפות אוכלוסיה בינונית וגבוהה יצטרכו גם להבא לקיים מבצעי חיסונים וגם להתמיד בהנחיית הריחוק פיזי כדי למנוע גלים נוספים של המגיפה – עד שיגיעו לחסינות עדר מלאה. ערים שבהן צפיפות האוכלוסיה נמוכה יכולות להסתפק רק במבצעי חיסונים נרחבים, ללא הטלת חובת ריחוק פיזי. במרבית הערים בסין, כך משערים החוקרים, אפילו לא יהיה צורך נוסף בהטלת סגרים כלליים".
עוד משער הצוות: "הנחיות חמורות יותר לריחוק פיזי שיוטלו לטווח זמן קצר יהיו יעילות יותר מהנחיות קלות בכל הנוגע לריחוק הפיזי לטווח הזמן ארוך".
בין מגבלות עבודה זאת שעליה גם הצביעו מחברי המאמר: "מחסור במידע בנוגע להשפעה של השמירה על ההיגיינה ועטיית המסיכות והקשיים שעשויים להתעורר במקומות שונים באספקת החיסונים".
ככל שיש יותר נדבקים ההסתברות שיוצר וריאנט שיתגבר על חיסוניות האוכלוסיה גודל. ולכן חשוב להמשיך בסגרים ובאמצעים נוספים מלבד החיסונים .