קוצר נשימה אפיזודי נפוץ אצל חולי סרטן פליאטיבי. אופיואידים הינם התרופות הפרמקולוגיות היחידות עם עדויות מספקות לטיפול במצבים אלו. בדנמרק ההמלצה העיקרית היא טיפות מורפין אדומות (RMD) כאשר פיתרון נוסף מחוץ להתוויה (off label) של מורפין, אתנול וצבע אדום (קוצ'נייל) נמצא בשימוש מאז 1893 (Pharmacopoea Danica). בשנת 2015, סוכנות התרופות הדנית ההחליטה להתמקד בתרופות הנמצאות בשימוש מחוץ להתוויה והמליצה במקום RMD על טיפות מורפין ללא אתנול. עם זאת, לדברי מחברי המחקר הנוכחי מטופלים פליאטיבים רבים טוענים שה-RMD טוב יותר. מסיבה זו מחברי המחקר הנוכחי ביצעו ניסוי קליני כדי לחשוף הבדלים בין שני סוגי הטיפות.
בעבודה זו החוקרים מדווחים על מחקר קליני אקראי עם כפל סמיות. המטופלים התבקשו לבצע פעילות סטנדרטית (הליכה של 2 דקות) במטרה לעורר את מערכת הנשימה. המדד המרכזי [קוצר נשימה (נשימת NRS)] ומדדי משנה נוספים (סטורציה, דופק, תדירות נשימה) נמדדו לפני (t = 0) ואחרי מתן התרופה t = 1, t = 3, t = 5, t = 10, ו-t = 20 דקות לאחר 2-4 ימים (תקופת שטיפה) חזרו המטופלים על הבדיקה וקיבלו את הטיפות החלופיות במערך קרוסאובר.
בשלוש הדקות הראשונות הירידה היחסית במדד קוצר הנשימה במתן טיפות מורפיום עם אתנול (RMD) הייתה גדולה יותר באופן מובהק מאשר בטיפות מורפין ללא אתנול. לא נמצא הבדל משמעותי במדדי המשנה.
החוקרים מסיקים מהתוצאות כי ייתכן ואתנול עשוי להקל על ספיגת המורפין בפה. התוצאות הנוכחיות צריכות להיתמך במחקר נוסף בנושא ספיגת האופיואידים בפה כמו גם ניסויים המשווים מורפיום לעומת אופיואידים ליפופילים יותר. טיפות ה-RMD הן זולות, קלות לשימוש ולא פולשניות ושומרות על המטופל ללא תלות באנשי הטיפול ובמרכזים הרפואיים.
מקור: