האיגוד האמריקני לשבץ מוחי (ASA) פרסם הנחיות מעודכנות למניעת שבץ מוחי ראשוני – לראשונה מאז ההנחיות האחרונות שפרסם בשנת 2014. מטרת ההנחיות לספק לרופאים אסטרטגיות למניעת שבץ שיוכלו ליישם במטופלים ללא רקע קודם של אירוע מוחי.
ההנחיות עודכנו כעת מסיבות שונות, ובהן פרסום מחקרים רבים על תרופות חדשות שלא רק מטפלות במחלות כגון השמנה, סוכרת או רמות גבוהות של כולסטרול – אלא גם מפחיתות את הסיכון למחלות לב וכלי דם ושבץ מוחי.
שבץ מוחי נגרם על רקע פגיעה בזרימת הדם למוח שעלולה להיגרם בשל חסימה של כלי דם או דימום. בשל ההפרעה בזרימת הדם תאי מוח ניזוקים, מה שמוביל לנזקים נוירולוגים כגון חוסר יכולת לדבר, הפרעות מוטוריות, שיתוק ואף מוות.
עד 80% מהמקרים ניתנים למניעה
לפי ההנחיות החדשות שפורסמו ב-21 באוקטובר בכתב העת Stroke עד 80% ממקרי השבץ ניתנים למניעה באמצעות שיפור בבדיקות מקדימות (בדיקות סקר) ושינויים באורח החיים.
לפי ההנחיות, מומלץ לרופאים להקפיד לבדוק בקרב המטופלים שלהם גורמי סיכון לשבץ מוחי לרבות לחץ דם, רמות כולסטרול בדם, רמות גבוהות של סוכר בדם והשמנה.
עוד מומלץ לפי ההנחיות להנחות מטופלים לאמץ תזונה ים תיכונית שהוכחה כתזונה שמפחיתה את הסיכון לשבץ.
המלצה נוספת שמה דגש על פעילות גופנית שלפי ההנחיות ״הכרחית״ להפחתת הסיכון לשבץ. מחברי ההמלצות גם סיפקו המלצה חדשה לרופאים לבדוק מי מהמטופלים חי אורח חיים יושבני ולא זז מספיק ולייעץ למטופלים להימנע מחוסר פעילות ולהקפיד על פעילות גופנית.
מחברי ההנחיות מציינים שתרופות לטיפול בסוכרת ובהשמנה מקבוצת האנלוגים להורמון GLP-1 משפרות משמעותית ניהול של סוכרת סוג 2, ירידה במשקל ומפחיתות את הסיכון למחלות לב וכלי דם. לכן המלצה רשמית חדשה בהנחיות לרופאים היא להשתמש בתרופות מהקבוצה במטופלים עם סוכרת וסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם או עם השמנה או עודף משקל ורקע של מחלת לב וכלי דם.
ההנחיות מבהירות כי שליטה יעילה בלחץ הדם קריטית למניעת שבץ מוחי ומדגישות כי רוב המטופלים מגיעים לערכי לחץ הדם המומלצים רק עם שתיים או שלוש תרופות לטיפול בלחץ דם.
לפי ההנחיות אנדומטריוזיס, כשל שחלתי לפני גיל 40 והופעה מוקדמת של גיל המעבר (לפני גיל 45) – קשורים כולם לסיכון מוגבר לשבץ מוחי. מסיבה זו לפני ההנחיות כאשר מעריכים את הסיכון לשבץ מוחי במטופלות, יסייע לבדוק רקע של מצבים אלה. גם גלולות הורמונליות נגד הריון והתפתחות יתר לחץ דם בהריון או לידה מוקדמת קשורים לסיכון מוגבר לשבץ מוחי.
בנוסף, כותבי ההנחיות התייחסו לראשונה למניעת שבץ מוחי בקרב נשים טרנסג'נדריות שמקבלות טיפול באסטרוגן – מה שמעלה את הסיכון שלהן לשבץ מוחי. במקרים אלה מומלץ לפי ההנחיות להעריך ולשנות גורמי סיכון נוספים לשבץ מוחי.
מוגש על ידי נובו נורדיסק כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים