אורח חיים בריא

לא רק הסופגניה אשמה: חופשת חנוכה והשמנה בילדים

חג החנוכה מקושר לרוב עם השמנה בגלל אכילת סופגניות, אך יש מרכיב חשוב נוסף שגורם לעלייה במשקל | פרופ' גל דובנוב-רז, מנהל מרפאת ספורט, תזונה ואורח חיים בריא בית החולים ספרא לילדים, מכון סילבן אדמס לספורט באוניברסיטת ת"א, מסביר

סופגניות. ערך קלורי גבוה. צילום: שאטרסטוק
סופגניות. ערך קלורי גבוה. צילום: שאטרסטוק

מבחינת ההשפעה על אורח החיים שלנו ושל ילדינו, המונח "חנוכה" מקושר לרוב עם הערך הקלורי של הסופגניות, אך יש מרכיב נוסף חשוב – שבוע החופש מבית הספר, שלרוב כולל גם הפסקה של חוגי הספורט. במהלך יום שיש בו לימודים, הילדים פעילים הרבה יותר מאשר יום חופש – הולכים או רוכבים לביה"ס, עולים במדרגות, זזים בהפסקות, משתתפים בשיעורי החינוך הגופני, וחלקם כמובן פעיל אחרי הצהריים בחוגים.

פרופ' גל דובנוב-רז

פרופ' גל דובנוב-רז. "חופשת החנוכה, כמו שאר חופשות החגים האחרות והקיץ, היא דווקא הזדמנות להגברת פעילות גופנית"

במספר מחקרים אשר נערכו בקרב ילדים נמצאו ירידה ניכרת בכמות הפעילות הגופנית וההוצאה האנרגטית הכללית במהלך ימי חופשה לעומת ימי לימודים. לדוגמה, במחקר שנערך באוסטרליה בקרב בני נוער בגילאי 16-9 שנים ופורסם בשנת 2019, נמצא כי במהלך יום חופש ההוצאה האנרגטית של המשתתפים קטנה בכ-5.4% לעומת יום לימודים. אחוז זה מתורגם לערך קלורי משוער של כ-135 קלוריות ביממה. אם נכפיל בשבעת ימי חופשת חנוכה, נקבל ירידה של 952 קלוריות בהוצאה האנרגטית, או ב"מונחי חנוכה" – שווה ערך של אכילת 2-3 סופגניות (כתלות במרכיביהן). זאת כמובן, בנוסף לערך הקלורי של הסופגניות הממשיות…

רק נזכיר כי יש חופשים ארוכים יותר, כגון החופש הגדול, ובמספר מחקרים בקרב ילדים נמצאו ירידה ניכרת בכמות הפעילות הגופנית במהלך חודשי הקיץ, אכילה פחות בריאה, וכפועל יוצא מכך – עלייה במשקל, עלייה בשכיחות ההשמנה וירידה ניכרת בכושר הגופני.

קצב העלייה במשקל בקרב ילדים בחופשת הקיץ גבוה יותר מאשר במהלך שנת הלימודים, ומתרחש במיוחד אצל ילדים עם עודף משקל והשמנה. אגב, שינויים כאלה נמצאו גם בתחילת מגיפת הקורונה והסגרים המוחלטים שנלוו לה. במחקר שנערך במרכזנו, זיהינו עלייה של 37% בשכיחות ההשמנה בקרב ילדים בגיל הרך לאחר תקופת שני הסגרים הראשונים.

אז מה עושים?

זוכרים (ומזכירים להורים) כי חופשת החנוכה, כמו שאר חופשות החגים האחרות והקיץ, הן דווקא הזדמנות להגברת פעילות גופנית. במחקר מאוסטרליה אשר תואר לעיל, נמצא כי במהלך ימי חופש ילדים דווקא ישבו פחות מאשר במהלך יום לימודים, למרות עלייה בזמן המסך. ילדים לרוב אוהבים תנועה, בטח בגיל הצעיר יותר, וניתן לעודד אותם לתאם עם חברים ולצאת לרכיבה משותפת או למשחקי כדור. אם ההורים בחופש, ניתן כמובן לצאת לפארקים, להליכות ולטיולים משותפים, לגן שעשועים עם הקטנים, ולנצל את הזמן החופשי לבילוי משותף הכולל פעילות גופנית. זה כמובן בריא יותר גם להורה, לעומת ישיבה.

תקופות בידודי הקורונה לימדו אותנו שניתן לבצע מגוון רחב של פעילויות גופניות וספורטיביות גם בבית ובסביבתו. ניתן לאתר יחד עם הילדים את סוגי הפעילויות אשר מתאימים להעדפות האישיות שלהם, לכושר הבסיסי, לגודל הבית/דירה, לסביבת המגורים (צפופה או מרווחת יותר), לסוגי המסכים שיש בבית (נייד, מחשב או טלוויזיה חכמה), למספר האנשים בבית, ולאפשרויות פעילות ספורטיבית במועדונים. ימי החופש מאפשרים את הזמן להתנסות במספר סוגי פעילויות, אשר יתאימו גם לימי החורף המתקרבים, וחלקם גם לתקופות בידוד עקב חשיפה/ מחלת קורונה.

אפשרויות לפעילות

פעילות עצמאית של דברים פשוטים ומוכרים – כגון משחקי כדור עם חברים, רכיבה על אופניים ותרגילים שאינם דורשים ציוד מיוחד כגון כנגד משקל הגוף.

אפליקציות כושר – אלו מדריכות ומתזמנות סוגים שונים של פעילות גופנית. קיימות אפליקציות ייעודיות לילדים.

משחקי מחשב פעילים – כגון הWii או המצלמות המתחברות לקונסולות המשחק. הם אמנם כבר מזמן "לא באופנה", אך הם עדין קיימים בארון, בחנויות מחשבים או באתרי יד שנייה. ילדים צעירים בוודאי יוכלו ליהנות מהם גם היום.

שיעורים ותרגולים הנמצאים ביוטיוב – במגוון עצום. זו הזדמנות נהדרת להיחשף לשיעורים ולהתנסות בסוגי יוגה שונים, אגרוף, קיקבוקס, אימוני HIIT וכדומה לבני נוער. לילדים הצעירים יותר קיימים מגוון רחב של שיעורים המותאמים לגיל וניתן בקלות לדלג בין סרטונים כדי למצוא את אלו המתאימים ביותר.

ילדים עם עודף משקל אשר לא מצליחים לצבור את כמות הפעילות המומלצת, אלה זקוקים לרעיונות נוספים או לייעוץ להגברת מוטיבציה, ובוודאי אם הם זקוקים לסיוע בארגון האכילה בתקופת החופשות או הלימודים, צריכים לפנות לייעוץ כוללני באחת מהמרפאות הייעודיות לכך. בתקופת הקורונה חלה עלייה ניכרת בשימוש בטלה-רפואה ובשיחות וידיאו, כולל בתכנית מובנית לטיפול בילדים עם עודף משקל אשר מתקיימת במרפאתנו.

לסיכום, חופשות מבית ספר מלוות בירידה בהוצאה האנרגטית של ילדים, אשר לרוב מלווה בעלייה בצריכה הקלורית ולפיכך מובילה לעלייה במשקל. ניתן לנצל את הזמן הפנוי לשם הגברת פעילות גופנית וזיהוי אפשרויות נוספות עבורה. כדאי להפנות ילדים אשר צריכים סיוע בשיפור אורח החיים למרפאה ייעודיות לכך.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00