השמנה

לא רק משקל: ההשפעה המפתיעה של השמנה על בריאות העור

השמנה עשויה להשפיע אפילו על העור, ובין היתר מעלה את הסיכון להתפתחות ולהחמרה של פסוריאזיס. מה עושים?

פסוריאזיס. אילוסטרציה

השמנה עשויה להשפיע לרעה כמעט על כל איבר בגוף שלנו, והיא לא פוסחת גם על העור. קיים קשר מוכר ומבוסס בין השמנה לבין פסוריאזיס – מחלת עור כרונית דלקתית שכיחה המתבטאת בגרד קשה ונגעים אופייניים.

מחקרים הוכיחו שוב ושוב כי משקל גוף עודף קשור לסיכון מוגבר לפסוריאזיס, למחלה חמורה יותר ולתגובה מופחתת לטיפולים במחלה.

הסיבות לקשר בין פסוריאזיס והשמנה עדיין אינן ידועות במלואן, אך ייתכן שחלק מההקשר נובע מכך שהתאים ברקמות שומן מייצרים ציטוקינים המפעילים את המערכת החיסונית – לרבות TNF-אלפא, אינטרלויקין-6 ולפטין – שנמדדים בריכוז גבוה בקרב חולי פסוריאזיס וגורמים לדלקתיות שעומדת בבסיס המחלה.

הקשר בין השמנה לפסוריאזיס גם עשוי בקרב אנשים עם השמנה לנבוע משינויים במיקרוביום – סביבת החיידקים הטבעית בגוף – שינויים שעשויים להשפיע על תפקוד העור.

סקירת מחקרים שפורסמה ב-2012 בכתב העת Nutrition & Diabetes וכללה נתונים של 201,831 מטופלים עם פסוריאזיס, העלתה כי השכיחות של השמנה גבוהה ב-66% במטופלים אלה, בהשוואה למטופלים ללא פסוריאזיס.

במחקר ישראלי שפורסם ב-2019 בכתב העת Dermatology נמצא כי בשנים האחרונות חלה עלייה גדולה בשיעור המתבגרים שמאובחנים עם פסוריאזיס, שמיוחסת לעלייה בשיעורי ההשמנה שמתועדת בקרב ילדים ובני נוער בישראל. החוקרים בחנו את שיעורי התחלואה בפסוריאזיס בקרב מועמדים לגיוס לצה"ל לאורך 15 שנים ומצאו כי לאורך התקופה חלה עלייה של 40% בשיעורי התחלואה בפסוריאזיס. עוד נמצא כי עודף משקל (מדד השמנה BMI של 29-25 יחידות) העלה ב-34% את הסיכון לאבחון בפסוריאזיס והשמנת יתר (מדד השמנה BMI של 30 יחידות ומעלה) העלתה ב-56% את הסיכון למחלת העור.

השמנה משפיעה לא רק על הסיכון להתפתחות של פסוריאזיס, אלא גם על מהלך המחלה. מחקרים העלו כי חולי פסוריאזיס עם עודף משקל נוטים לפתח מחלה חמורה יותר המכסה שטחים נרחבים ביותר בעור הגוף, וכן נוטים לתגובה חלקית יותר לטיפול התרופתי בפסוריאזיס.

יורדים במשקל

החדשות הטובות הן שהוכח כי ירידה במשקל עשויה להפחית את חומרת המחלה ולשפר את התסמינים בקרב אנשים עם פסוריאזיס והשמנה או עודף משקל.

לדוגמה, מחקר שפורסם ב-2015 בכתב העת International Journal of Obesity בחן שבעה מחקרים מבוקרים והעלה כי לנבדקים עם פסוריאזיס והשמנה שעשו דיאטות היו סיכויים גבוהים פי כמעט שלושה להשיג ירידה של 75% בחומרת המחלה בהשוואה לקבוצות ביקורת של אנשים שלא ירדו במשקל.

מטה אנליזה בנושא של חוקרים משירותי הבריאות הלאומיים בבריטניה (NHS) שפורסמה ב-2019 בכתב העת British Journal of Dermatology העלתה כי ירידה במשקל מלווה בשיפור בחומרת הפסוריאזיס, כשאחד המחקרים שנכללו בסקירה העלה כי לאנשים עם פסוריאזיס שיורדים במשקל סיכויים גבוהים פי יותר מ-4 למחלה עם פעילות מינימאלית.

דיווחי מקרה ומחקרים ראשוניים שפורסמו בכתבי עת מדעיים בשנים האחרונות אף מרמזים על יתרונות בשימוש בתרופות לטיפול בהשמנה ובסוכרת – בשיפור מצב העור אצל חולי פסוריאזיס שסובלים גם מסוכרת.

ירידה במשקל אומנם אינה משימה פשוטה, אך היא בהחלט אפשרית. כדי להצליח לרדת במשקל ולשמור על המשקל החדש, יש צורך בליווי של צוות רב מקצועי שכולל רופא, דיאטנית, תמיכה נפשית ומדריך כושר.

מוגש על ידי נובו נורדיסק כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00