מחקר של אוניברסיטת קליפורניה בריברסדייל התפרסם לאחרונה ומשכתב את היעדים שלנו לשנה האזרחית חדשה: המחקר הראה כי דיאטות עתירות שומן משפיעות על גנים הקשורים לא רק להשמנת יתר, סרטן המעי הגס ומחלת המעי הרגיז, אלא גם למערכת החיסונית, תפקוד המוח, וסיכון פוטנציאלי גם לתחלואה קשה בנגיף הקורונה.
בעוד מחקרים אחרים בחנו את ההשפעות של דיאטה עתירת שומן, זו יוצאת דופן בהיקפה. חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בריברסדייל האכילו עכברים בשלוש דיאטות שונות במהלך 24 שבועות, כאשר לפחות 40% מהקלוריות הגיעו משומן. לאחר מכן, הם הסתכלו לא רק על אוכלוסיית החיידקים במעי, אלא גם על שינויים גנטיים בכל ארבעת חלקי המעיים.
קבוצה אחת של עכברים צריכה דיאטה המבוססת על שומן רווי משמן קוקוס, אחרת קיבלה שמן סויה חדבלתי רווי ומעובד, שלישית קיבלה שמן סויה עשיר בשומן רב בלתי רווי. בהשוואה לדיאטת ביקורת דלת שומן, כל שלוש הקבוצות עברו שינויים מדאיגים בביטוי גנים – התהליך שהופך מידע גנטי למוצר פונקציונלי, כמו חלבון.
"ההנחה הנפוצה היא שתזונה מבוססת צמחים טובה יותר לבריאות, ובמקרים רבים זה נכון. עם זאת, דיאטה עשירה בשומן, אפילו מהצומח, היא מקרה אחד שבו זה פשוט לא נכון", אמרה פרנסס סלדק, פרופסור לביולוגיה של התא באוניברסיטת קליפורניה בריברסדייל ומחברת בכירה של המחקר.
מאמר חדש של Scientific Reports על המחקר מתעד את ההשפעות הרבות של דיאטות עתירות שומן. חלק מהשינויים במעיים לא הפתיעו את החוקרים, כמו שינויים משמעותיים בגנים הקשורים למטבוליזם של שומן ולהרכב חיידקי המעיים. לדוגמה, הם צפו עלייה במספר חיידקי E. coli מזיקים, ודיכוי של Bacteroides – אשר מסייעים להגן על הגוף מפני מזיקים. תצפיות אחרות היו מפתיעות יותר, כמו שינויים בגנים המווסתים את הרגישות למחלות זיהומיות.
מקור –