סקירה

מהי ברונכוסקופיה ומהי חשיבותה באבחון וטיפול במערכת הנשימה?

תחלואת הריאות ודרכי הנשימה בנסיקה. ד"ר יבגני גרשמן, מנהל השירות לפולמונולוגיה התערבותית במרכז רפואי תל אביב, מזכיר האיגוד הישראלי לרפואת ריאות, מסביר על כלי חשוב לאבחון והדמיה

ברונכוסקופיה. אילוסטרציה

כשיש ממצאים ריאתיים חשודים בהדמיה, או כאשר יש צורך בסקירה ודגימה של דרכי אוויר, או של רקמת הריאה, מבוצעת פעולת ברונכוסוקפיה. פעולה זו מתבצעת באמצעות מכשיר הנקרא: ברונכוסקופ, שמוחדר דרך האף, או הפה, לתוך דרכי הנשימה, ובקצהו קיימת מצלמת וידאו זעירה ותאורה, שמאפשרות לרופא המבצע, לצפות בהליך דרך מסך. בפעולה זו ניתן לסרוק ולדגום את דרכי האוויר, הקנה והסימפונות ואת רקמת הריאה.

הפרוצדורה הזו לא דורשת תנאים סטריליים, היות ומערכת הנשימה ודרכי האוויר אינן סטריליות, ובעצם הן חשופות לאוויר החיצון. כמו בכל  פעולה התערבותית, גם לברוכנסוקפיה יש פוטנציאל סיבוכים, התלויים במידת מורכבות הפעולה ובמחלות הרקע של המטופל. הסיבוכים האפשרים הם: כאבי גרון, אי נוחות בחזה, שיעול וליחה דמית, הפרעה ביכולת שמירת נתיב אוויר לאחר הפעולה, חמצן נמוך בדם (היפוקסיה), פציעת שפתיים או לשון, זיהום בבית חזה ותסחיף אוויר.

ד"ר יבגני גרשמן, מזכיר האיגוד הישראלי לרפואת ריאות

אי לכך, למרות שרוב פעולות הברונכוסקופיה בטוחות יחסית, כדאי שהן תתבצענה על ידי צוות מנוסה ברפואת ריאות התערבותית, ובמרכז רפואי עם גיבוי של מערך הרדמה, ניתוחי חזה וטיפול נמרץ.

באיזה מצבים רפואיים מומלצת הברונסקופיה?

מדובר בבדיקה שכיחה וחיונית לאבחון קשת רחבה של מצבים רפואיים בדרכי הנשימה, בהם למשל: אבחון גידולי ריאה ודרכי אוויר, דגימות רקמת ריאה במחלות דלקתיות ופיברוטיות, אבחון וטיפול בדימום מדרכי נשימה, בירור סיבת שיעול כרוני ואבחון זיהומים ריאתיים.

במקרים מסויימים, ניתן לבצע בעזרת הברונכוסקופיה פעולות טיפוליות, שלא רק למטרת אבחון. כך למשל, במקרים בהם יש צורך בהחדרת תומכנים (סטנטים) לפתיחת דרכי אוויר, במצבים של היצרות בדרכי הנשימה, או במקרים אחרים, לצורך החדרת קרן לייזר לצריבת הגידול, או לטובת החדרת מכשיר להקפאת תאי הגידול, במסגרת טיפול בקור (קריו-כירורגיה), וכן באירועים נוספים.

הברונכוסקופיה נדרשת גם במצבי חירום, לצורך גופים זרים שנשאפו לדרכי הנשימה, שעלולים לחסום את דרכי האוויר, או לשם בחינת פנים הריאות וטיפול אקוטי – במצבים של דימום במערכת הנשימה, אשר עלול להביא לחנק.

ישנם מרכזים רפואיים עם מכשור ברוכנסקופי מתקדם, ועם יכולת לעשות אולטרסאונד בתוך דרכי האוויר במהלך הברכונסקופיה, בעזרת מכשיר הנקרא (endobronchial ultrasound) EBUS. מכשיר זה מאפשר להדגים בגלי קול איברים וקשריות לימפה, הנמצאים בצמוד לדרכי האוויר, וכן בעת הפעולה, לבצע דגימה איברים אלה, עם דיוק רב ורמת בטיחות גבוהה. למעשה, בעשורים האחרונים גרם מכשיר זה למהפך בתחום אבחון סרטן הריאות, בכך שהוא מאפשר אבחנה מדוייקת של מידת התפשטות הגידול בבית החזה, והתאמת טיפול רב מקצועי למטופל.

איך מתבצעת הברונסקופיה?

לרוב בעזרת מכשיר אנדוסקופ מיוחד, הקרוי: 'ברונכוסקופ גמיש'. מדובר בצינורית דקה, עם סיב אופטי גמיש, בקוטר של פחות מ-1 ס"מ ובאורך 70 – 60 ס"מ, שבקצהו, מותקנת מצלמה ונורית תאורה. בתוך לאורך המכשיר יש תעלה צרה, דרכה ניתן לשאוב נוזלים מתוך דרכי האוויר, ולהעביר מכשור רפואי דק, כגון: מלקחי ביופסיה ומחטים לדגימת ממצאים. החדרת הברונכוסקופ מתבצעת דרך הפה או דרך האף, הישר אל קנה הנשימה והסמפונות ומשם לריאות, זאת כאשר המטופל נמצא תחת טשטוש (סדציה) הניתנת על ידי תרופות תוך ורידיות. לציין כי פעולות הברוכנסוקפיה הינה נטולת כאב אך לאור אי נוחות ושיעול שהיא גורמת יש צורך במידה של אלחוש וטשטוש.

ישנם מקרים שבהם נדרשות פעולות מורכבות במהלך הבדיקה, ולכן יש צורך בשימוש במכשיר ברונכוסקופ קשיח ועבה יותר. במקרים אלו, הבדיקה נערכת בחדר ניתוח עם הרדמה כללית והנשמה מלאכותית.

בבדיקת הברונסקופיה, אמנם לא ניתן להסתכל ישירות ברקמת הריאה, אך ניתן לדגום נגע, רקמה מודלקת, תהליך זיהומי, או כל ממצא חשוד. הכלים מוחדרים על גבי תייל ארוך, דרך תעלת העבודה של הברונכוסקופ. השיטות השכיחות הן:

1. שטיפה באמצעות הזרקת תמיסת סליין (מי מלח), אל האזור עם הזיהום (בשל דלקת ריאות חיידקית, או שחפת למשל), אשר ממנו דרושה הדגימה. הנוזל ישאב חזרה, ויישלח לבדיקה מעבדתית.

  1. הברשה על ידי מברשת עדינה עם סיבי מתכת, כאשר פעולת ההברשה גורמת לניתוק התאים לתוך המברשת, שנשלחת לבדיקה.
  2. שאיבה באמצעות מחט עדינה, המוחדרת אל מחוץ לדפנות דרכי הנשימה, בכדי לאסוף דגימה.
  3. באמצעות ביופסיה, הנעזרת במלקחיים, או בסיב הקפאה (Cryoprobe).

    אם אובחן גוש, או גידול בדרכי הנשימה, או בריאה, מוחדרים הכלים המתאימים על מנת ללקט דגימת רקמה מהממצא החשוד.

חובה! תנאים מתאימים, התמקצעות וציוד רפואי מתקדם

בפרוצדורה רפואית מורכבת שכזו, חובה להבטיח כמה תנאים בסיסיים: בראש ובראשונה, מיומנות גבוהה של הצוות המבצע, שנית, זמינות של ציוד רפואי מתקדם ושלישית, מרכז רפואי מנוסה, עם גיבוי של צוות רפואי כונן למקרי סיבוכים.

מבחינת ציוד רפואי מתקדם  נכנסו לאחרונה לשימוש בארץ, מערכות ניווט משוכללת (ברונכוסקופיה וירטואלית), יחד עם מערכת שיקוף, בטכנולוגיית תלת מימד. המערכות הללו מאפשרות הגעה מדוייקת, דרך הסתעפויות ופיצולים רבים של דרכי האוויר בריאות, ודגימה בדיוק מירבי של הנגעים הריאתיים.

דוגמה אחרת לחשיבות הציוד היא האפשרות הקיימת של החדרת אמצעים מיוחדים לדרכי אוויר, שמאפשרים את סגירתם, במידה ונדרש לאטום חלק מסויים של הריאה או להקטין את נפחו, בהקשר של מחלות מסויימות. המטרה היא לאטום אזורי ריאה חולים, או לצמצם את נפחם.

למה חיוני להגדיל את היקף הליכי הברונסקופיה בארץ? 

תחלואת הריאות ודרכי הנשימה בנסיקה. מנתוני משרד הבריאות עולה כי מידי שנה מתגלים בישראל כ-2,500 חולי סרטן ריאה חדשים (אחד מסוגי הסרטן השכיחים, ובו בזמן גם הקטלנים ביותר). במקרים אלו, הברונסקופיה נדרשת לאבחון מהיר ומוקדם של הגידול, על מנת לאפשר את הטיפול הרפואי המתאים. גם מחלת ה-COPDי(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) בשכיחות גבוהה מאוד, עם כ-400,000 חולים בישראל, מהם אלפים נזקקים מידי שנה לברונכוסקופיה מסיבות שונות ועוד רבים אחרים.

יחד עם גידול בדרישה ובשכיחות ביצוע הברונכוסקופיות, ישנה חשיבות רבה לביצוען  במרכזים רפואיים מנוסים, הן לטובת אבחון מדוייק, והן מבחינת בטיחות המטופל.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00