גורמים סביבתיים וסוציו-אקונומיים – כולל פערי הכנסה, עוני במשפחה וזיהום אוויר – מגבירים את הסיכון של אדם לפתח חוויות בעלות אופי פסיכוטי הכוללות הזיות עדינות ומחשבות שווא. חוויות אלו עלולות להתברר בעתיד כחלק מתסמינים של מחלת הסכיזופרניה. במהלך השנים המחקרים בתחום התמקדו בעיקר במבוגרים צעירים, אך כעת, צוות חוקרים מאוניברסיטת רוצ׳סטר בניו-יורק מצא כי ניתן לראות גורמי סיכון אלו גם בילדים עוד בטרם תקופת ההתבגרות. המחקר פורסם בתאריך 11 למרץ 2022 בכתב העת Frontiers in psychiatry.
החוקרים בחנו נתונים שנאספו מ-8,000 ילדים שנרשמו למחקר שבחן את ההתפתחות הקוגניטיבית של המוח המתבגר. תוצאות המחקר הראו שככל שילד חי בסביבה עירונית יותר הכוללת קרבה לכבישים ובתים עם צבעי עופרת, וככל שמעמדו הסוציו-אקונומי היה נמוך יותר, כך גדלו מספר החוויות הפסיכוטיות שלו במהלך השנה. ממצאים אלו עולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים שנעשו בנושא על מבוגרים צעירים, אך טרם בוצעו על ילדים לפני גיל ההתבגרות.
״לממצאים אלה עשויה להיות השפעה מהותית על יוזמות בריאות ציבוריות אשר קשורות להפחתת הסיכון לחוויות דמויות פסיכוזה. מחקרים קודמים התמקדו בעיקר בגורמים הביולוגיים המובילים להתפתחות של הפרעות בספקטרום הסכיזופרני, אך כיום אנו יודעים שגם גורמים חברתיים וסביבתיים יכולים לשחק תפקיד מרכזי בסיכון ובהתפתחות של מחלה זו. מחקר זה מראה שגורמים אלה משפיעים על אנשים כבר מגיל צעיר מאוד״ אמר אבישק סקסנה, סטודנט לתואר שני במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת רוצ'סטר.
״זה מדאיג שהקשר בין חשיפות אלה לחוויות פסיכוטיות קיים כבר בתקופת הילדות. העובדה שההשפעה של חשיפות אלו עשויה להתרחש כבר בגיל טרום ההתבגרות מדגישה את החשיבות של מניעה מוקדמת״, אמר ד״ר דיוויד דודל-פדר, המחבר הראשי של מחקר זה.