לפי ארגון הבריאות העולמי, לשמירה על תזונה בריאה חשיבות רבה במניעת מחלות כרוניות. הארגון ממליץ על החלפת שומן רווי מהחי (כמו חמאה) בשומן בלתי-רווי מהצומח (כמו שמן זית או שמן צמחי אחר) על מנת למנוע מחלות בעתיד. שינוי תזונתי זה עשוי להשפיע על פרופיל השומנים (שנקראים גם "ליפידים") בזרם הדם ולהפחית את הסיכוי לחלות במחלות מטבוליות כמו סוכרת מסוג 2 או במחלות הקשורות לתפקוד הלב וכלי הדם. עם זאת, המלצות הארגון אינן חד משמעיות, מכיוון שעד כה לא נעשו מספיק מחקרים בתחום.
במחקר חדש, החוקרים הצליחו לאמת את המלצות ארגון הבריאות העולמי. הם השתמשו בשיטה הנקראת lipidomics המאפשרת בחינה מקרוב של הליפידים בדם, והצליחו לקשור בין התזונה למחלות שונות.
המחקר כלל חלקים רבים. אחד מהם נעשה באוניברסיטת רידינג בבריטניה וכלל 113 משתתפים. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות כאשר אחת צרכה במשך 16 שבועות שומן רווי מהחי, והשנייה קיבלה תזונה מועשרת בשומנים בלתי-רווים מהצומח. החוקרים אספו דגימות דם מהמשתתפים ובדקו איזה ליפידים מצויים בדגימות.
החוקרים דירגו את דגימות הדם לפי ציון שנקרא MLS. ציון MLS גבוה משמעותו רמות שומנים תקינות בדם, המאפיינות אדם בריא. הם גילו כי צריכת שומן בלתי-רווי מהצומח במקום שומן רווי מהחי, יכולה לתרום לקבלת ציון MLS גבוה – כלומר תורמת לפרופיל ליפידים בריא בדם.
יתרה מכך, החוקרים גילו כי משתתפים שהיו בעלי ציון MLS גבוה, כלומר – צרכו שומן בלתי-רווי מהצומח, היו בעלי סיכוי נמוך יותר לחלות בעתיד במחלות לב, כלי דם וסוכרת מסוג 2.