חדשות

מה אתם יודעים על הורמון האהבה?

האוקסיטוצין, "הורמון האהבה", מייצר את החיבור הראשוני של האם ליילוד. ד"ר חיים דוד, מנהל מחלקת יולדות ב"הלל יפה", מסביר על השפעתו, על הקשר שלו לחיבוקים ואיך אפשר להגביר אותו

הנקה, קשר אם-תינוק. אילוסטרציה

יכולת יצירת קשר בין בני אדם מבוססת על גורמים גנטיים, הורמונליים, עצביים והתנהגותיים. הקשר הראשון מתחיל בין האם והרך הנולד והוא מבוסס על מגע, ריח, ראייה ועוד. קשר זה בעל השפעה עצומה להמשך התפתחות היחסים הבין אישיים בין היילוד לאמו, ובעיקר על ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית של היילוד, כאשר הבסיס העיקרי לתהליך זה הוא הורמון האוקסיטוצין.

לאורך החיים אנו חווים לא מעט מצבים – בין אם במהלך לידה, קיום יחסי מין או אפילו בזמן חיבוק, בהם מופרש בגופנו ה"אוקסיטוצין". הורמון זה מוכר וידוע כ"הורמון האהבה". הוא מופרש מבלוטה במוח שנקראת היפופיזה ומשפיע בעיקר על איברי המין הנקביים, אך גם על הזכריים.

ד"ר חיים דוד, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב"הלל יפה". "האוקסיטוצין מופרש בתהליכי אהבה שונים"

ד"ר חיים דוד, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב"הלל יפה". "האוקסיטוצין מופרש בתהליכי אהבה שונים". צילום: דוברות בית החולים

"לאחר הלידה, תפקידו העיקרי הוא לגרום להתכווצות הרחם של היולדת, ובכך למנוע דימום מיותר. הוא משמש גם להתכווצות כללית של שרירים, לדוגמה בצינוריות החלב בזמן הנקה או בצינוריות מערכת המין בזמן האורגזמה", מסביר ד"ר חיים דוד, מנהל מחלקת יולדות וחדרי לידה במרכז הרפואי הלל יפה. "עצם נוכחות ההורמון בדם משפיע על התנהגות בני האדם ובעיקר תורם ליצירת קשרי חיבה ואהבה".

להורמון האוקסיטוצין יתרון נוסף. יש בכוחו כדי להרגיע את הורמוני הסטרס. "מחקרים הוכיחו כי חיבוק ממושך בין אנשים גורם להפחתה של תחושת לחץ וחרדה על ידי העלאת רמת האוקסיטוצין בדם", מציין ד"ר דוד.

במחקרים שנעשו, הן בקרב בני אדם והן בקרב בעלי חיים, הגיעו למסקנה כי רמת אוקסיטוצין גבוהה במוח משפרת מאוד את הקשר בין האם לילוד, בין אם על ידי טיפוח, הזנה והנקה וגורמת לאמפטיה, קירבה ובטחון, ואילו רמה נמוכה של ההורמון, גורמת לדחייה או להזנחה של היילוד.

נמצא גם קשר הפוך: התנהגות חיובית של האם כלפי היילוד הביאה להפרשה גבוהה יותר של אוקסיטוצין. במקרים של דיכאון לאחר לידה נמצאה רמת אוקסיטוצין נמוכה ולא ברור אם האוקסיטוצין הנמוך הוא זה שגרם להתנהגות דכאונית או להפך – המצב הנפשי הירוד הוא שהביא לירידה ברמת האוקסיטוצין. על כל פנים, קיים קשר ברור בין רמת האוקסיטוצין לדפוסי התנהגות.

לסיכום, מציין ד"ר דוד: "העובדה שהאוקסיטוצין הוא הורמון מרגיע, מפחית כעסים ומקרב בין בני אדם והוא מופרש בתהליכי אהבה שונים, הרי שיצירת אהבת יתר תהפוך אותנו לעולם טוב ויפה יותר, כך שההמלצה שלי היא לא רק בהיבט של קשר אם-ילוד. נסו להגביר את רמות האוקסיטוצין שלכם ושל יקיריכם, בין אם על ידי מילה טובה או חיבוק חם אמיתי והדדי".

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00