אחד מכל עשרה אנשים סובל מירידה בתפקודי הריאות במהלך הילדות. כתוצאה מכך, ריאתו של החולה לא מגיעה לגודל ולתפקוד מקסימליים בבגרותו, מצב אשר מגביר את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאות וסוכרת. אחד מגורמי הסיכון להתפתחות לקויה של תפקודי ריאות הוא משקל וגובה לא תקינים אותם ניתן להעריך באמצעות מדד שנקרא BMI או מדד מסת הגוף. BMI לוקח בחשבון פרמטרים של גובה ומשקל.
במחקר חדש שפורסם בכתב העת The European Respiratory Journal, מדגימים חוקרים משוודיה את הקשר בין תפקודי הריאות לבין ה-BMI.
"במחקר הזה, הגדול ביותר עד כה, הצלחנו לעקוב אחר ילדים מרגע לידתם ועד גיל 24, כך שהמחקר מכסה את כל התקופה בה מתפתחים תפקודי הריאה", אומר החוקר גנג וואנג ממכון קרולינסקה שהוביל את המחקר.
החוקרים מצאו שילדים שהיו בעלי BMI גבוה מהנורמה סבלו בהמשך חייהם מפגיעה בתפקודי הריאות. הסיבה לכך הייתה פגיעה בזרימת האוויר בדרכי הנשימה כתוצאה מחסימתם. החסימה במקרה זה נגרמת כתוצאה ישירה מהשמנת היתר.
"באופן מעניין, מצאנו שבקבוצת הילדים שהיו בעלי BMI גבוה בילדותם אך תקין לפני גיל ההתבגרות, תפקוד הריאות לא נפגע", אומר פרופסור אריק מלן שהשתתף בביצוע המחקר. הוא מציין שמשמעות הממצא הזה היא שיש חשיבות לאיזון ה-BMI של הילדים לא רק בשלבים מוקדמים אלא בכל זמן טרם גיל ההתבגרות.
בנוסף לכך, החוקרים מצאו שגם BMI נמוך שאינו עובר נרמול עשוי להיות קשור לפגיעה בתפקודי הריאות בבגרות, אך יש צורך במחקרים נוספים על מנת להבין לעומק את הקשר בין השניים.