השמנה

מה הקשר בין השמנה לסרטן השד?

מחקרים רבים קושרים בין עודף משקל והשמנת יתר לבין התפתחות סרטן שד בנשים לאחר גיל המעבר. השמנה גם עלולה להגדיל את הסיכון לחזרה של הסרטן בנשים שהחלימו. מדוע זה קורה? ומה אפשר לעשות?

השמנה וסיכון לסרטן שד. אילוסטרציה

קיימות עדויות עקביות לכך שעודף משקל והשמנה מעלים את הסיכון למספר סוגי סרטן, ובהם סרטן השד בנשים לאחר גיל המעבר. לפי הסוכנות הבינלאומית לחקר סרטן, הסיכון לסרטן השד לאחר גיל המעבר גבוה ב-20% עד 40% בנשים עם עודף משקל או השמנה.

הקשר בין השמנה לבין סיכון מוגבר לסרטן השד בנשים לאחר גיל המעבר הוא מורכב ולא ידוע במלואו. עם זאת, ידוע שחלק מהקשר נובע מכך שתאי שומן מפיקים אסטרוגן וכאשר יש הרבה תאי שומן יופק יותר אסטרוגן בגוף – מה שעלול לתרום להתפתחות וגדילה של סרטן שד חיובי להורמונים.

שומנים בגוף קשורים גם לעלייה ברמות האינסולין וגורמי גדילה נוספים שמעודדים גדילת תאים ומגבירים את הסיכון לסרטן. נוסף על כך, השמנה גם מעודדת דלקתיות כרונית שמהווה גם היא גורם סיכון להתפתחות סרטן.

סיכון מוגבר לחזרה של המחלה

עלייה במשקל והשמנה אינן קשורות רק להתפתחות סרטן השד – מחקרים הראו כי לנשים שהיו עם השמנה או עם עודף משקל בעת האבחנה של סרטן השד נוטות להיות תוצאות רפואיות פחות טובות בהשוואה לנשים במשקל תקין.

מספר מחקרים תצפיתיים הצביעו גם על תוצאות פחות טובות בנשים עם סרטן השד שעלו במשקל במהלך ואחרי הטיפולים לסרטן השד, וזאת גם אם לא היו בעלות עודף משקל או השמנה בעת האבחנה.

עלייה במשקל במהלך או לאחר הטיפול נפוצה בנשים עם סרטן השד. הסיבות לכך מגוונת וכוללות אכילה רגשית, ירידה בפעילות הגופנית בגלל תשישות או תופעות לוואי אחרות הקשורות לטיפול, ירידה בקצב המטבולי בעקבות הכימותרפיה ושימוש בתרופות שונות.

לפי מחקר ענק שסקר את הספרות המדעית וממצאיו פורסמו ב-2017, בכתב העת Canadian Medical Association Journal, רוב המטופלות עולות במשקל גם במהלך הטיפולים וגם אחריהם. העלייה הממוצעת במשקל היא 2.5-5 ק"ג, אך גם עלייה של 10 ק"ג או יותר אינה נדירה.

לפי סקירה של 12 מחקרים על השמנה לאחר האבחון של סרטן השד, עלייה במשקל של יותר מ-10% ממשקל הגוף ההתחלתי במהלך או לאחר הטיפולים לסרטן השד עשויה להפחית ב-17% את סיכויי ההישרדות.

יש לציין כי המחקרים שבחנו את ההשפעות של עלייה במשקל בעקבות או אחרי הטיפולים לסרטן השד, על הסיכון לחזרה של הסרטן או מוות מהגידול הם מחקרים תצפיתיים, וככאלה הם אינם יכולים להוכיח קשר של סיבה ותוצאה, מאחר שגורמים רבים היו עלולים להשפיע על התוצאות.

לא מאוחר מדי לרדת במשקל

החדשות הטובות הן שמחקרים הוכיחו כי לא מאוחר מדי לרדת במשקל, גם לאחר גיל המעבר, כדי להפחית את הסיכון לסרטן השד.

לדוגמה, מחקר אמריקאי ענק שפורסם ב-2019 הדגים כי גם לאחר גיל 50 ניתן לצמצם את הסיכון לסרטן השד באמצעות ירידה במשקל, אפילו ירידה קלה. החוקרים מהחברה האמריקאית לסרטן  וגופים נוספים ניתחו נתונים של 180,885 נשים בנות 50 ומעלה. נמצא כי בנשים עם עודף משקל או השמנה – ירידה במשקל הובילה להפחתה בסיכון לסרטן השד. נשים שהורידו 4.5-2 ק"ג ממשקלן בחמש השנים הראשונות למחקר ולא השמינו חזרה היו בסיכון נמוך ב-13% לפתח סרטן השד, בהשוואה לנשים שמשקלן נותר יציב לאורך כל המעקב. ירידה של 9 ק"ג ומעלה במשקל בחמש השנים הראשונות שלא הסתיימה בעלייה במשקל חזרה הובילה לירידה של 26% בסיכון לפתח סרטן השד.

ירידה במשקל עשויה להיות משימה קשה, במיוחד בגיל מבוגר, אך היא בהחלט אפשרית. חשוב להיעזר בצוות רב מקצועי שכולל רופא, תזונאי, מדריך כושר ותמיכה נפשית כדי לקבוע מטרות אישיות לירידה במשקל ולהתאים את האמצעים שיסייעו לירידה משמעותית במשקל ושמירה על המשקל החדש לטווח ארוך.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00