כבד שומני מהווה את מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם. המתחלה מתפתחת כאשר שומנים מצטברים בכבד וגורמים לנזקים ולהרס מצטבר ובלתי הפיך לרקמה. במצב מתקדם החולים יסבלו מדלקות, שחמת כבד ומסיכוי מוגבר לפתח גידול סרטני בכבד. ישנם גורמים שונים המעלים את הסיכוי לחלות במחלה כגון תזונה לא בריאה, חוסר פעילות גופנית ושתיית אלכוהול. עם זאת, לא נעשו מחקרים שמצאו קשר בין גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר לבין התפתחות המחלה.
"הכבד הוא קריטי לחילוף החומרים. הוא מנקה רעלים, מווסת את רמת הסוכר בדם ומייצר ויטמינים וחלבונים חיוניים. אם הכבד אינו מתפקד כראוי, זה עלול לגרום לעייפות ולבעיות בתהליכי חילוף חומרים" אומר פרופסור הוי צ'ן מאוניברסיטת סידני שהוביל את המחקר.
במחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Environmental Sciences בחנו החוקרים האם חשיפה ממושכת לזיהום אוויר שמקורו בגזים שנפלטים מרכבים עשוי לתרום להתפתחות של מחלת כבד שומני.
לצורך כך, חשפו החוקרים עכברי מעבדה לזיהום אוויר באופן ממושך. הם עקבו אחר העכברים וגילו כי אלו שנחשפו לזיהום היו בעלי סיכויים גבוהים יותר לפתח מחלת כבד שומני. החוקרים מסבירים כי חלקיקי האויר המזוהמים נכנסים לריאות בעת שאיפה ומשם מועברים למחזור הדם. הדם נע בגופנו ומגיע בסופו של דבר אל הכבד אשר משחק תפקיד מרכזי בסינון של רעלים המצויים בדם. כתוצאה מכך, נאגרים רעלים בכבד והם עלולים לפגוע בו וביכולתו לקיים את תפקידיו השונים בגוף.
ממצאי המחקר מצביעים על כך שהימנעות מחשיפה לזיהום אוויר עשויה להיות בעלת ערך רב עבור אנשים שמצויים בסיכון לפתח מחלת כבד שומני.