כאב כרוני מלווה לעיתים קרובות בדיכאון וחרדה. במאמר פרשנות שפורסם ב-JAMA Network, ד"ר קורט קרונקי ממכון רג׳נסטריף ובית הספר לרפואה של אוניברסיטת אינדיאנה דן בקשר בין כאב, התסמין השכיח ביותר שבגללו אנשים מבקרים אצל רופא, לבין דיכאון וחרדה, שני מצבי בריאות הנפש הנפוצים ביותר ברחבי העולם. הוא מדגיש את החשיבות של לא להזניח תסמינים פסיכולוגיים בחולים החווים כאב.
"אחת הסיבות לקשר הדו-כיווני בין כאב ודיכאון, כמו גם חרדה, היא קיומה של לולאת משוב. אנשים הסובלים מכאב אינם ישנים טוב והעייפות הנובעת מכך משפיעה על מצב רוחם, מה שהופך אותם לפגיעים לדיכאון וחרדה. כמו כן, דיכאון או חרדה יכולים להגביר את הרגישות לכאב. אזורים במוח שמשפיעים על הכאב שאנשים חווים קשורים לאזורים שמווסתים את מצב הרוח, מה שהופך את הסימפטומים הפיזיים והנפשיים לקשורים זה לזה", אמר ד"ר קרונקי.
תוך ציון כי טיפול מוצלח בדיכאון וחרדה קשור לשיפור בכאב, הוא מציין כי טיפול בכאב עשוי שלא לשפר דיכאון וחרדה באותה מידה, אך אינו שולל את היתרון של זיהוי וטיפול בסימפטומים פיזיים ופסיכולוגיים כאחד.
"תסמינים של הגוף והנפש הם חברים טובים", אמר ד"ר קרונקי. "אבל מטופלים שפונים לרופא המטפל שלהם בגלל כאב ראש, כאבי גב או שרירים או רגליים או כאבי בטן שוכחים לעתים קרובות להזכיר את התסמינים הקשורים בדרך כלל לדיכאון וחרדה שהם חווים גם כן, וכן עייפות, חוסר מוטיבציה, עצבנות ומצבי רוח. ורופאים לא תמיד שואלים על תסמינים מעבר לאלה שהביאו את המטופל למשרד.״