מדענים מודאגים מהנזקים הפוטנציאליים של מיקרופלסטיק כבר שנים. חלקיקי פלסטיק קטנים אלה, שגודלם פחות מ-5 מ"מ, נמצאים בכל מקום עקב זיהום פלסטיק ברחבי העולם – ממעמקי האוקיינוסים של כדור הארץ ועד לאזורים מרוחקים באנטארקטיקה, ואפילו במאכלי הים שאנו אוכלים. האם מיקרופלסטיק באמת מזיק?
צוות בינלאומי של מדענים, כולל חוקרים מאוניברסיטת מקגיל, מצאו ראיות לכך שמיקרופלסטיק במערכת העיכול של עופות ים שינה את המיקרוביום של המעי (אוכלוסיית החיידקים הטבעית של המעיים) – והגדיל את נוכחותם של חיידקים ״רעים״ ומיקרובים עמידים לאנטיביוטיקה, תוך הפחתת החיידקים ה״טובים״ הנמצאים במעיים.
"הממצאים שלנו משקפים את ההשלכות על בעלי חיים בטבע. מכיוון שגם בני אדם סופגים מיקרופלסטיק מהסביבה ודרך מזון, המחקר הזה צריך לשמש אזהרה עבורנו", אומרים החוקרים.
"מיקרוביום המעי כולל את כל המיקרובים במערכת העיכול, המסייעים לשלוט בעיכול המזון, מערכת החיסון, מערכת העצבים המרכזית ותהליכים גופניים אחרים. זהו אינדיקטור מרכזי לבריאות ולרווחה", אומרת ג'וליה באק, מחברת שותפה של המחקר ודוקטורנטית במחלקה למדעי משאבי הטבע באוניברסיטת מקגיל.
כדי להבין טוב יותר כיצד בעלי החיים מושפעים מתזונה המזוהמת באופן כרוני במיקרופלסטיק, בחנו המדענים את מיקרוביום המעיים של שני מיני עופות ים, שחיים בעיקר בלב ים וניזונים מרכיכות, סרטנים ודגים ימיים.
"עד כה היה מעט מחקר על האם לכמויות המיקרופלסטיק הקיימות בסביבה הטבעית יש השפעה שלילית על בריאות חיידקי המעי של בעלי החיים המושפעים", אומרת גלוריה פקלמן, שערכה את המחקר כחלק מעבודת הדוקטורט שלה במכון לאקולוגיה אבולוציונית וגנומיקה של שימור באוניברסיטת אולם בגרמניה.