פרקינסון

מפחד לרעד: הקשר המפתיע בין חרדה ופרקינסון

לאחר התאמת התוצאות לגורמים כמו גיל, מין, מצב סוציואקונומי וכו', החוקרים מצאו כי הסיכון לפתח פרקינסון גבוה פי שניים באנשים עם חרדה בהשוואה לקבוצת הביקורת

פרקינסון. אילוסטרציה

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קולג' לונדון (UCL) מצא כי הסיכון לפתח מחלת פרקינסון הוא כפול באנשים הסובלים מחרדה בהשוואה לאלה שאינם סובלים ממנה. המחקר, שפורסם בכתב העת British Journal of General Practice, בחן האם קיים קשר בין אנשים מעל גיל 50 שפיתחו חרדה לאחרונה לבין אבחון מאוחר יותר של פרקינסון.

החוקרים השתמשו בנתונים ממאגר בריטי לתקופה שבין השנים 2008-2018 ובחנו 109,435 מטופלים שפיתחו חרדה לאחר גיל 50, בהשוואה ל-878,256 מטופלים בקבוצת ביקורת שלא סבלו מחרדה. הם עקבו אחרי הופעת מאפיינים של פרקינסון, כגון בעיות שינה, דיכאון, רעד ופגיעה בשיווי משקל, מנקודת אבחון החרדה עד שנה לפני תאריך אבחון הפרקינסון.

מבין אלה שלקו בחרדה, 331 פיתחו פרקינסון במהלך תקופת המעקב. הזמן החציוני עד לאבחון המחלה לאחר פרק החרדה הראשון שנרשם היה 4.9 שנים. השכיחות של הימצאות פרקינסון במשתתפים עם חרדה היתה 1.02 ו-0.49 במשתתפים ללא חרדה לכל 1,000 שנות אדם.

לאחר התאמת התוצאות לגורמים כמו גיל, מין, מצב סוציואקונומי, גורמי אורח חיים, מחלות נפש חמורות, חבלות ראש ודמנציה, החוקרים מצאו כי הסיכון לפתח פרקינסון גבוה פי שניים באנשים עם חרדה בהשוואה לקבוצת הביקורת. החוקרים מצאו גורמים נוספים שקשורים לסיכון לפתח פרקינסון ובהם דיכאון, הפרעות שינה, עייפות, פגיעה קוגניטיבית, לחץ דם נמוך, רעד, נוקשות, פגיעה בשיווי המשקל או עצירות. הם כתבו כי מצאו סבירות נמוכה יותר לפתח פרקינסון באנשים שסבלו מסחרחורת, כאבי כתפיים ובעיות בשתן ובזיקפה.

"חרדה לא נחקרת היטב כמו אינדיקטורים מוקדמים אחרים של מחלת פרקינסון", אמרה ד"ר אנט שראג, פרופסור למדעי המוח הקליניים במכון הנוירולוגיה של האוניברסיטה ומובילת המחקר בהודעה לעיתונות. לדבריה, הבנה טובה יותר של הקשר בין חרדה ופרקינסון עשויה להוביל לטיפול טוב יותר במחלה בשלביה המוקדמים ביותר.

ד"ר חואן בזו אברז, מחבר משותף מוביל מ-UCL, ציין כי מחלת פרקינסון היא המחלה הניוונית השנייה בשכיחותה בעולם וצפוי כי תשפיע על 14.2 מיליון איש עד שנת 2040. הוא הדגיש כי למרות שידוע שחרדה היא מאפיין של השלבים המוקדמים של פרקינסון, הסיכון העתידי לפרקינסון באנשים מעל גיל 50 עם חרדה חדשה לא היה ידוע עד כה. החוקרים ממליצים שמחקרים עתידיים יבחנו מדוע אנשים מעל גיל 50 עם חרדה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפרקינסון, והאם התוצאות שלהם מושפעות מחומרת החרדה.

החוקרים סיכמו כי "התוצאות מצביעות על כך שיש קשר חזק בין חרדה לאבחון מאוחר יותר של פרקינסון  בחולים מעל גיל 50 אשר מציגים אבחנה חדשה של חרדה. באנשים עם חרדה, המחקר אישר שדיכאון, הפרעות שינה, עייפות, פגיעה קוגניטיבית, יתר לחץ דם, רעד, נוקשות, פגיעה בשיווי משקל ועצירות, הם גורמי סיכון לפתח פרקינסון".

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00