גירושין, החלפת עבודה, לימודים גבוהים או שינויים במצב הכלכלי – אלו רק חלק מהסיבות בגינן בוחרים אנשים לארוז את חפציהם ולעבור דירה. אך האם מגיפת הקורונה היא אחת מסיבות אלו? חוקרים באוניברסיטת סן דייגו, קליפורניה, ואוניברסיטת ראטגרס, ניו ג'רזי, בחנו כיצד התפשטות המחלה תרמה להחלטה זו. המחקר פורסם ב-26 ליוני בכתב העת Population, Space and Place.
כדי לבחון את כוונותיהם של אנשים השוקלים מעבר דירה, החוקרים נעזרו ב-Google Trend, דרכו הם זיהו חיפושים באינטרנט שהשתמשו במילות מפתח או ביטויים הקשורים לשינוי מגורים, כגון "סוכן נדל"ן", "דירה להשכרה" או "חברת הובלות", או לרילוקיישן זמני, בין השנים 2011 ל-2021.
לדברי החוקרים, במהלך החודשים הראשונים של המגיפה, העיסוק במעבר מגורים זמני זינק ביותר מ-40%, אולם מספר האנשים שחיפשו רכישות נדל"ן או דירות להשכרה ירד ב-20%. החוקרים משייכים תופעה זו לתחושת חור הוודאות והפחד מהמחלה, שגרמו לפאניקה נרחבת ורצון "לברוח" מאזורי מגורים בצפיפות גבוהה. לצד זאת, החשש מהידבקות השהה את תהליכי חיפוש הדירה וכך גרם לירידה במכירות ובהשכרות נדל"ן בתקופה זו.
לאחר תקופת המגיפה הראשונית, המגמה התהפכה: תדירות חיפושי הרילוקיישן ירדה בכ-40%, ולעומת זאת, נראתה עליה משמעותית ברכישות והשכרות של דיור קבע.
"ככל שהאמריקאים הפכו להיות בקיאים יותר במחלה – וכאשר עסקים ושירותים החלו להיפתח שוב – חלה עלייה ניכרת ברכישות ובהשכרות" אמר שיאלו ליו, פרופסור למערכות מידע באוניברסיטת המדינה של סן דייגו. "אנשים רבים עברו לאזורים שמתאימים לאורח חייהם. לדוגמה, חלק מהאנשים עברו כדי להימנע מסגרים תכופים, בעוד שאחרים עברו כדי לגור בקרבת מוסדות רפואיים. בנוסף, עבור רבים שהחלו ללמוד אול עבוד מהבית, האילוצים שחייבו אותם לגור בקרבת המשרד או מוסד הלימודים הוסרו. מצב זה אפשר להם לשקול מקומות מגורים נוספים".
חשוב לציין כי כוונות לחוד ומציאות לחוד: שינוי מקום מגורים הוא תהליך רב שלבי, ורצון לעבור דירה שמתבטא בחיפושים באינטרנט, לא בהכרח יוביל למעבר בפועל.