חדשות

מתעלפים, נופלים וקמים? חשוב לבדוק את הסיבה לעילפון ולטפל

כ-50% מהאנשים שיגיעו לחדר המיון בגלל עילפון ייצאו ממנו ללא אבחנה. רופאים מומחים מבית החולים פוריה מסבירים על סוגי הסינקופה ועל דרכים לגילוי הסיבה לעילפון במרפאה ייעודית חדשה

עילפון, סינקופה. אילוסטרציה
עילפון, סינקופה. אילוסטרציה

בישראל חיים כיום אנשים הסובלים מהתעלפות או מאיבוד/ ערפול הכרה באופן פתאומי, שמוגדרת כאיבוד הכרה חולף הנובע מירידה מאספקת הדם למוח ומאופיינת בהופעה מהירה ופתאומית והתאוששות ספונטנית. התעלפות, שממנה סובלים עד 20% מהאוכלוסיה במהלך חייהם,  יכולה לנבוע ממספר גורמים ועל כן חשוב לסווג אירועים אלה.

ד״ר ניזאר אנדריא, מנהל שירות אלקטרופזיולוגיה פולשנית בבית החולים פדה-פוריה וד"ר אברהים מרעי, מנהל היחידה לאלקטרופזיולוגיה וקיצוב ב"פוריה", מסבירים מהי התופעה, מה הן מאפייניה השונים ומבשרים על פתיחת מרפאת סינקופה (עילפון) בבית החולים.

סוגי התעלפויות

ההתעלפות השכיחה ביותר הינה ״רפלקס סינקופה״, או בשם היותר מוכר ואזו-ואגאלית. זוהי התעלפות שמגיעה כרפלקס בתגובה לגירויים בצורת רגש עז כמו פחד, כאב, דקירת מחט או מראה של דם, גירויים פנימיים כמו עמידה ממושכת, בליעה, פעולת מעיים, שיעול, התעטשות או גירוי באזור הצוואר. כתוצאה מגירויים אלה ישנה ירידת דופק והרחבת כלי דם המובילים להתעלפות.

ההתעלפות השנייה בשכיחותה היא התעלפות על רקע ירידת לחץ דם בעקבות שינוי תנוחה. היא מתרחשת בדרך כלל במבוגרים, כאשר הם עוברים ממצב של שכיבה לעמידה. בזמן שינוי תנוחה, הדם נמשך לכיוון הגפיים התחתונות ועל כן לחץ הדם יורד. לגוף האדם ישנם מספר מנגנונים המאפשרים התמודדות עם ירידת לחץ הדם, ובכללם עלייה בדופק הלב והתכווצות כלי הדם. באנשים מסוימים תגובה זו פגועה, ובעת ירידת לחץ הדם, אספקת הדם למוח יורדת והאדם מתעלף.

הקבוצה הבאה מעוררת חשש אמיתי, ההתעלפות אצלם נובעת על רקע מסוכן – התעלפות כתוצאה מירידה בזרימת הדם למוח בשל בעיה בתפקוד או במבנה הלב כגון הפרעת קצב, היצרות של מסתמים, מחלות שריר לב ראשוניות או בזמן התקף לב. הפרעה בזרימת הדם בכל הדם הגדולים כמו תסחיף ריאתי, יתר לחץ דם ריאתי או פתולוגיות חריפות של אבי העורקים. מצבים אלה קורים בפתאומיות ומסכני חיים ללא שום אזהרה. לכן חשוב מאוד לזהות את הסיבה לאיבוד ההכרה.

בשל הקושי לאבחן את סיבת העילפון, בית החולים פוריה פתח לאחרונה מרפאת סינקופה הכוללת רופאים משתי הפרקטיקות במקביל – קרדיולוגיה ונוירולוגיה. אחד החולים שהגיע למרפאה היה חולה בשנות השבעים לחייו שלאחרונה סבל מירידה תפקודית, התנתקויות, נפילות חוזרות וכתוצאה מכך היה נחבל. כתוצאה מריבוי הנפילות, הוגבל מאוד התפקוד היומיומי שלו. למרות החשד לאפילפסיה, הומלץ על ביצוע ניטור דופק רציף ליממה (הולטר) שגילה הפסקות דופק ארוכות ותסמיניות. בעקבות זאת עבר המטופל השתלת קוצב והנפילות פסקו.

חולה אחר שהופנה למרפאה הייעודית היה מטופל צעיר בשנות השלושים לחייו שסבל מהתעלפויות ספונטניות שגרמו לחבלות. בעת השיחה עם המטופל במרפאה התברר כי כשהוא מתעלף יש לו תנועות מוזרות בעיניים וברגליים. לאחר בדיקת EEG הסתבר שמדובר בהתקפים אפילפטיים.

המרפאה בודקת את סיבת ההתעלפות באמצעות כלים מגוונים הכוללים בדיקות אק"ג, מוניטור, הולטר, אקו לב, מבחני מאמץ ובדיקות נוספות לבדיקת לחץ הדם והדופק.

בדיקות לבירור סיבת ומנגנון ההתעלפויות

אחת הבדיקות היא בדיקת טילט, בדיקה אבחנתית לבירור סיבת ומנגנון ההתעלפויות. במהלך הבדיקה מנסים לייצר גירוי לרפלקסים אוטונומיים על ידי שינויים בתנוחת הגוף ותרופות המרחיבות את כלי הדם. הבדיקה מתבצעת בליווי צמוד של צוות רפואי. בתחילת הבדיקה המטופל שוכב על מיטת שולחן מיוחדת ומחובר  למוניטור על מנת לעקוב אחרי קצב הלב, ומד לחץ דם המודד לחץ דם בכל דקה. המיטה מתרוממת לזווית כמעט אנכית לזמן מסוים אחרי תחילת הבדיקה על מנת לבחון את שינוי המדדים והופעת ירדה בלחץ דם עד עילפון.

אם גם בדיקה זו לא העלתה ממצאים, עומדת לרשות הרופאים היכולת להזרקת מנטר תת עורי זעיר. אמצעי זה מוזרק תחת העור בהרדמה מקומית וללא צורך באשפוז. כך, במידה שמתרחש אירוע עילפון על רקע הפרעת קצב, המכשיר רואה ומקליט זאת, ובשלב מאוחר יותר גם יכול לשדר זאת אל המרפאה. במרפאה זו נשמר רצף טיפולי מרגע הגעת המטופל למיון, המפגש עם אחות/רופאי המיון והפניית המטופל למרפאת עילפון.

28 אלף חולים מגיעים למיון מדי שנה על רקע התעלפויות. כ־3% ממי שהתעלפו פעם אחת צפויים לחוות לפחות עוד התעלפות אחת בחייהם. אולם 20%-50% מהם ייצאו מהמיון ללא אבחנה. לכן, החשיבות במרפאה הכוללת את כל מגוון ההתמחויות שיכולות לאבחן ולטפל בסיבות השונות לעילפון חשוב לעין שיעור.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
  1. שכחתם את אחת הסיבות העיקרית לעלפון אצל נשים- דיסאוטונומיה תנוחתית מסוג POTS. זו תסמונת שמאובחנת בקלות עי מדידת דופק ולחץ דם בשכיבה ובעמידה. אם ההבדל בדופק משמעותי (נתונים בספרות), וההסטוריה הרפואית תואמת, יש אבחון.

    ואולי זה בגלל שהדוגמאות שהובאו הם גברים והרפואה זה מאות שנים מתעלמת ומזניחה מחלות של נשים.

    אבל לצלם אותנו בשמלה אדומה זה בסדר. זה מושך קליקים.

    אבקש לשנות את הכתבה כדי שתתיחס לסיבה זו, ואם הרופאים המכובדים אינם מכירים את הנושא שכן מדובר במחלת נשים, כדאי שיתעדכנו בנושא בהקדם.

  2. I have fainted on 3 occasions and after numerous medical tests, have not found the cause. I am 85 yeas old.

0:00
0:00