מחקרים

נמצא קשר בין כולסטרול HDL לפרקינסון

לנבדקים עם HDL-C נמוך ושונות גבוהה ברמות ה-HDL היה סיכון גבוה לחלות בפרקינסון

פרקינסון.-אילוסטרציה

מחקר שנערך בדרום קוריאה ופורסם לאחרונה בכתב העת Neurology  הראה שרמות נמוכות יותר של כולסטרול ליפופרוטאין בעל צפיפות גבוהה (HDL-C) ושונות גבוהה יותר ברמות ה-HDL-C קשורים לשכיחות גבוהה יותר של מחלת פרקינסון.

למבוגרים עם רמות נמוכות של HDL-C (ברבעון התחתון) בתחילת המחקר היתה שכיחות גבוהה יותר של פרקינסון במהלך חמש השנים שלאחר מכן בהשוואה למבוגרים ברבעון העליון של רמות HDL-C.

למבוגרים עם השונות הגבוהה ביותר ברמות ה- HDL-C הייתה גם סבירות גבוהה יותר לחלות בפרקינסון לעומת אלו עם השונות הנמוכה ביותר. נבדקים עם שני גורמי הסיכון – HDL-C התחלתי נמוך ושונות גבוהה – היו בסיכון הגבוה ביותר לחלות בפרקינסון.

HDL, הידוע גם בשם הכולסטרול "הטוב" מגן מפני מחלות לב ומחלות טרשתיות. פעילות גופנית אירובית, הפחתת משקל, הפסקת עישון, צריכת שומנים בריאים בלתי רוויים, ושתיית מעט יין מעלים את רמתו בגוף.

המחקר כלל 380,404 אנשים בגילאי 65 ומעלה, 62% מהם גברים, שעברו לפחות שלוש בדיקות בין השנים 2008-2013. החוקרים עקבו אחרי הנתונים שלהם עד שנת 2017. לא נכללו אנשים עם היסטוריה של מחלת פרקינסון.

אנשים ברבעון הגבוה יותר של השתנות רמות HDL-C היו מבוגרים יותר, בעלי הכנסה נמוכה יותר, בסיכון גבוה יותר להיות מעשנים בהווה, עם שיעור נמוך יותר של צריכת אלכוהול ופעילות גופנית סדירה בהשוואה לקבוצות אחרות. אינדקס מסת הגוף שלהם (BMI) הממוצע, היקף המותניים ורמות גלוקוז בפלזמה בצום היו גבוהים יותר; הם סבלו יותר מיתר לחץ דם, סוכרת ומחלות כליה כרוניות; והיו בסבירות גבוהה יותר להשתמש בתרופות להפחתת שומנים בדם.

כעבור כחמש שנים, 2,733 מהנבדקים אובחנו כחולי פרקינסון. אנשים עם HDL-C בסיסי מתחת ל -40 מ"ג לדציליטר היו בסיכון גבוה יותר לפתח פרקינסון מאשר אנשים עם HDL-C של 60 מ"ג /דציליטר או יותר.

הנתונים תומכים בממצאים של מחקרים קודמים, אשר גם הראו שאנשים שרמות ה-HDL שלהם משתנות הרבה נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת פרקינסון.

החוקרים ציינו כי ליפידים עשויים למלא תפקיד במחלת פרקינסון, אך הקשר בין HDL-C לפרקינסון אינו ברור, למעט המאפיינים האנטי-חמצוניים והאנטי-דלקתיים של HDL-C.

החוקרים גם ציינו שסיבתיות הפוכה אפשרית, כלומר, שמחלת הפרקינסון היא זו שמשפיעה על רמות ה-HDL. אמנם במחקר לא נכללו חולים עם אבחנה קודמת של מחלת פרקינסון, אך ייתכן שבשל העובדה שלמחלה לוקח זמן רב להיות מאובחנת, אנשים שהיו חולים בפרקינסון וטרם הציגו סימפטומים אכן השתתפו במחקר.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00