ננו-חלקיקים טיפוליים, שהונדסו מתאי עור בוגרים, יכולים לרסן תהליכים דלקתיים שגורמים לפגיעה ברקמות ריאה בעכברים. כך עולה ממחקר חדש שנותן תקווה לטיפול בריאות שנפגעו קשות מזיהום או טראומה. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Advanced Materials.
חוקרים ערכו ניסויים בתרביות תאים ובעכברים כדי להדגים את הפוטנציאל הטיפולי של ננו-חלקיקים אלה, שהם בועיות חוץ-תאיות הדומות לאלו המסתובבות בזרם הדם של בני אדם ונוזלים ביולוגיים הנושאים מסרים בין תאים.
התקווה היא כי טיפה מהתמיסה המכילה ננו-חלקיקים, המועברת לריאות דרך האף, תוכל לטפל בתסמונת מצוקה נשימתית חריפה, אחד הגורמים השכיחים ביותר לכשל נשימתי המוביל את החולים לשימוש במכונת הנשמה. בתסמונת מצוקה נשימתית חריפה, התהליך הדלקתי בריאות יוצא משליטה ומכביד על מערכת החיסון, עד למצב בו תאי מערכת החיסון אינם מסוגלים לטפל בגורם הראשוני לנזק.
"שלפוחיות חוץ-תאיות אלו יהוו טיפול אלטרנטיבי בתסמונת מצוקה נשימתית חריפה ויהיו הסיכוי שלנו לסייע למערכת החיסון של החולים", אמרה המחברת הבכירה נטליה היגיטה-קסטרו, פרופסור להנדסה ביו-רפואית ונוירוכירורגיה באוניברסיטת אוהיו. "הבעיה עם תסמונת מצוקה נשימתית חריפה היא שיש שינוי באיזון הנורמלי של התהליך הדלקתי. על ידי החדרת החומרים האנטי דלקתיים, אנחנו מחזירים את האיזון כך שמערכת החיסון תוכל לפתור את הבעיה הבסיסית. התחלת התהליך ההנדסי עם תאי עור בוגרים, הנקראים פיברובלסטים עוריים היא הסוד להצלחת טכנולוגיה זו״, סיכמה פרופ' היגיטה-קסטרו.