דום נשימה בשינה היא תסמונת המאופיינת בהפסקות נשימה שמתרחשות בזמן השינה ונמשכות 10 שניות או יותר. כשהמוח מקבל אות על הפסקת הנשימה, הוא גורם ליקיצה מהירה לצורך פתיחת דרכי האוויר, פעולה שעשויה להיות מלווה בקול של נחירה או השתנקות. יקיצה זו לרוב כה קצרה שאינה מורגשת, אך ההצטברות של היקיצות הרבות פוגעת באיכות השינה.
לכולנו יש הפסקות נשימה בלילה, אבל כאשר נמדדות הפסקות נשימה יותר מחמש פעמים בשעה – מדובר בתסמונת דום נשימה בשינה. שכיחות התסמונת עומדת על כ-4% בקרב הגברים ו-2% בקרב נשים.
קיימים מספר סוגים של דום נשימה בשינה, הנפוץ שבהם הוא דום נשימה חסימתי שנגרם בגלל שהשרירים בגרון לא מספקים מספיק תמיכה לדרכי האוויר ונוצרת חסימה מבנית שמגבילה את האוויר שנכנס לגוף.
גורם הסיכון המרכזי: השמנה
באנשים עם עודף משקל או השמנה, נוטים להצטבר שומנים באזור דרכי הנשימה שעלולים להוביל לחסימה מבנית שמגבילה את הנשימה. זו הסיבה המרכזית לכך שלאנשים עם עודף משקל והשמנת יתר (BMI של 25 יחידות ומעלה) נמצאים בסיכון גבוה פי 4 לפתח דום נשימה בשינה בהשוואה לאנשים שמשקלם תקין.
גורמי סיכון נוספים לדום נשימה חסימתי בשינה הם עישון, שתיית אלכוהול, שימוש בתרופות הרגעה ותרופות מסוימות אחרות שמרפות שרירים וכן בעיות מבניות שונות – מדרכי נשימה צרות, דרך שקדים מוגדלים ועד בצקות בחולי אי ספיקת לב. בנוסף, הסיכון לפתח דום נשימה חסימתי עולה עם הגיל וגבוה פי 2 בגברים לעומת נשים.
דום נשימה בשינה עלול לגרום לסיבוכים שונים. התסמונת פוגעת באיכות השינה ומובילה לעייפות, קשיי ריכוז ולפעמים גם לירידה קוגניטיבית במשך היום. התסמונת מהווה גם גורם סיכון למספר סיבוכים רפואיים, המרכזיים שבהם הם לחץ דם גבוה ומחלות לב וכלי דם וכן תנגודת לאינסולין וסוכרת סוג 2.
מה עושים?
יורדים במשקל
הצעד הראשון שהוכח כיעיל להפחתת אירועים של דום נשימה חסימתי בשינה במקרה של עודף משקל או השמנה הוא ירידה במשקל. כשרקמות השומן שמפריעות לדרכי האוויר בגרון מצטמצמות – באופן טבעי הנשימה משתפרת.
לפי האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה, באנשים עם עודף משקל או השמנה, ירידה של 7% עד 11% במשקל – משפרת תסמינים של דום נשימה בשינה, לרבות נחירות, יקיצות משינה, כאבי ראש ועייפות במשך היום. ירידה גדולה יותר במשקל תספק הטבות גדולות יותר.
מחקרים גם העלו כי טיפולים להשמנה שמובילים לירידה משמעותית במשקל עשויים להפחית מאוד אירועים של דום נשימה בשינה. לדוגמה, לאחרונה פורסם בכתב העת היוקרתי the New England Journal of Medicine כי תרופות לטיפול בהשמנה מפחיתות בשני שליש אירועים של דום נשימה בשינה.
ירידה במשקל דורשת טיפול רב מערכתי. תוכנית הטיפול צריכה לכלול דיאטנית שתסייע בהתאמת הרגלי האכילה, מדריך כושר לצורך התאמת פעילות גופנית ורופא שיכול להתאים המלצות וטיפולים שיסייעו בירידה במשקל ושימורה לטווח הארוך.
מפחיתים אלכוהול
אלכוהול עלול לתרום לרפיון שרירים בדרכי הנשימה העליונות ולעודד אירועי דום נשימה בשינה. אלכוהול גם פוגע באיכות השינה בלילה באופן כללי.
נמנעים מתרופות שעלולות להחמיר את המצב
טיפולים תרופתיים שונים – ובהם תרופות נוגדות חרדה ממשפחת הבנזודיאזפינים, כדורי שינה ומשככי כאב אופיאטיים – עלולים לגרום לרפיון שרירים בדרכי הנשימה העליונות וכך לעודד התפתחות דום נשימה בלילה.
לא ישנים על הגב
שכיבה על הגב מעלה את הסיכון לאירועי דום נשימה בשינה. מומלץ להעדיף שינה על הצד או הבטן.
נגמלים מעישון
מעשנים נמצאים בסיכון גבוה פי 3 לדום נשימה בשינה. עישון גם מחמיר את התסמונת במי שכבר סובל ממנה.
ישנים עם מסכת סיפאפ (CPAP)
מכשירים אלה מעבירים לחץ אוויר דרך מסכה שמוצבת על האף בעת השינה. לחץ האוויר מאפשר להשאיר את דרכי הנשימה פתוחות ומפחית את אירועי הפסקות הנשימה. השימוש במסכה לרוב דורש תקופה של הסתגלות, אבל אחריה איכות השינה צפויה להשתפר משמעותית.
במקרים בהם צעדים אלה לא יספקו, חשוב להיוועץ עם הרופא כדי לבחון אפשרויות טיפול נוספות, ובהן טיפולים פולשניים.
מוגש על ידי נובו נורדיסק כשירות לציבור ללא מעורבות בתכנים
בבקשה כתבה