השמנה

על השמנה וכבד שומני

מה זה כבד שומני שלא על רקע צריכת אלכוהול (NAFLD)? מה הקשר להשמנה? ומה אפשר לעשות?

כבד שומני. אילוסטרציה

הכבד שלנו אחראי על מגוון תפקידים בגוף: הוא מעורב בחילוף החומרים (מטבוליזם), לרבות פירוק של רכיבים מהמזון וסילוק פסולת ורעלים באמצעות הפרשתם מן הגוף. כשנאגרות כמויות גדולות של שומנים בכבד, המצב מכונה כבד שומני – וההשלכות עלולות להיות רציניות.

כבד שומני מתחיל ללא תסמינים, אם כי לעתים מדווח על עייפות או חוסר נוחות בצד הימני של הבטן העליונה. עם הזמן, עלולה להיווצר בכבד הצטברות שומנים של מעל ל-5% ממשקל הכבד – מה שעלול להוביל לכבד שומני מודלק (NASH). באלו שפיתחו כבד שומני מודלק (NASH) עלולים להיות תסמינים שונים לרבות הצטברות נוזלים בחלל הבטן, הרחבה של כלי דם, כפות ידיים אדומות ואף צהבת.

NASH עלול להתקדם לכדי מצב של הצטלקות הכבד (פיברוזיס) שעשויה להתקדם עד כדי מצב של אי ספיקת כבד סופנית שדורשת השתלת כבד. מצב זה גם מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן הכבד.

הבדיקה שבאמצעותה ניתן לאבחן כבד שומני היא הדמיית אולטרה סאונד. כשמזוהים באולטרה סאונד מצבורי שומנים עודפים בכבד, והמטופל אינו צורך אלכוהול בכמויות גבוהות – האבחנה היא של כבד שומני שלא על רקע צריכת אלכוהול (NAFLD) – מצב שנקשר לרוב להשמנה וסוכרת סוג 2.

כבד שומני מתפתח בקרב 30% ויותר מהאוכלוסייה הבוגרת ובשיעור כפול – כ-60% בקרב האנשים עם עודף משקל והשמנה, במיוחד השמנה בטנית המאופיינת בהצטברות שומנים סביב איברים פנימיים. מחקר מיפן שפורסם בנובמבר 2007 בכתב העת Journal of Gastroenterology העלה כי שומן בטני הוא הגורם המנבא החזק ביותר להתפתחות כבד שומני.

איך מטפלים בכבד שומני?

חשוב לטפל בכבד שומני בהקדם האפשרי כדי למנוע את התדרדרות המצב לצלקת בכבד (פיברוזיס) – מאחר שמצב זה עלול להיות בלתי הפיך.

הקו הטיפולי הראשון בכבד שומני הוא באמצעות הקפדה על אורח חיים בריא – ובעיקר הורדה של המשקל העודף באמצעות שינויים בתזונה ופעילות גופנית, לעתים בשילוב אמצעים נוספים כמו תרופות להרזיה.

לפי הקווים המנחים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, אפילו ירידה של 4% עד 10% במשקל באנשים עם עודף משקל או השמנת יתר וכבד שומני שלא על רקע צריכת אלכוהול מסייעת לשיפור תפקודי הכבד. ירידה גדולה יותר צפויה להוביל להטבות גדולות יותר.

חשוב גם להימנע משתיית אלכוהול ולבדוק עם הרוקח או הרופא המטפל אם התרופות שהמטופל נוטל עשויות להעמיס על תפקוד הכבד.

באשר לטיפולים תרופתיים, הוכח כי התרופות המאושרות היום לטיפול בהשמנה ובסוכרת – מסייעות להרזיה משמעותית וכך מסייעות מלכתחילה למנוע היווצרות של כבד שומני מה שכמובן מונע גם דלקת, צלקת ושחמת.

מחקרים קליניים שנערכו בתרופות לטיפול בהשמנה הראו כי התרופות מועילות לא רק למניעה. גם בקרב מי שכבר אובחן עם כבד שומני ואף עם כבד שומני דלקתי – התרופות מובילות לירידה בכמות השומן בכבד ומסייעות במניעת התקדמות הפיברוזיס וריפוי הדלקת בכבד. טרם הודגמה יכולתן של התרופות לרפא צלקת שכבר נוצרה, ולכן חשוב לזהות מצב של כבד שומני ולטפל בו ללא דיחוי.

עד לאחרונה לא היו תרופות שאושרו לשיווק לטיפול בצלקת בכבד (פיברוזיס) שכבר נוצרה בעקבות כבד שומני. לאחרונה אושרה תרופה חדשה, אבל זו מיועדת רק למקרים בהם כבר נוצר פיברוזיס (צלקת) משמעותי בכבד בעקבות השומנים – אבל עדיין לא נוצרה שחמת הכבד, וגם במצבים אלו התרופה מסייעת בשיקום מסוים של צלקות שנוצרו בכבד רק במיעוט מהמטופלים.

מוגש על ידי נובו נורדיסק כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
  1. שלום
    מדוע לא מכניסים את בדיקת האולטרה סאונד של הכבד השומני – פיברוסקאן לסל התרופות לבעלי עודף משקל וסוכרת, לאור הסכנה הבריאותית והפשטות של הבדיקה

0:00
0:00