מחקר חדש מקשר בין אכילת פטריות להפחתת הסיכון לדיכאון, ועורכי המחקר סבורים שנוגד חמצון בשם ארגותיונאין, אשר פטריות הן המקור התזונתי הטוב ביותר שלו, עשוי להיות אחראי להשפעה זו.
חוקרים ממכללת פן סטייט לרפואה בפנסילבניה חקרו את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של אכילת פטריות. במאי 2021 הם פרסמו מחקר שהציע קשר בין צריכת פטריות לסיכון נמוך יותר לסרטן. הם גם פרסמו מחקר שמצא קשר בין אכילת פטריות לבין סיכוי נמוך יותר למוות מוקדם. החוקרים פרסמו כעת מחקר פטריות שלישי שבדק את הקשר בין צריכת פטריות לבריאות הנפש. המחקר פורסם בכתב העת Journal of Affective Disorders.
על פי מידע רקע שניתן במאמר, פטריות מכילות אשלגן, ויטמין B12, פקטור גורם גדילה עצבי, נוגדי חמצון וחומרים נוגדי-דלקת, אשר קשורים להפחתת חרדה. החוקרים סבורים שהעובדה שפטריות מכילות את חומצת האמינו ארגותיונאין, שהיא נוגד חמצון רב עוצמה, מסייעת בהפחתת הסיכון לחרדה ודיכאון. עקה חמצונית ממלאת תפקיד משמעותי בהתפתחות הפרעות נוירופסיכיאטריות שונות, כולל דיכאון. את חומצת האמינו הזו ניתן להשיג רק באמצעות מקורות תזונתיים, ופטריות הן המקור התזונתי הגדול ביותר לארגותיונאין.
פרטי המחקר
כדי לבצע את המחקר, החוקרים השתמשו בנתונים של סקר בדיקת הבריאות התזונה לאומי בין השנים 2005 ל-2016. בסך הכל נכללו במחקר 24,699 אנשים וגילם הממוצע 45 שנים. המשתתפים התבקשו לענות על שאלון ולספק דיווח לפי זיכרון של המזון שצרכו במשך 24 שעות, וכן לענות על שאלות ששימשו להערכה אם הם סבלו מדיכאון. כ-5.9% מההמשתתפים סבלו מדיכאון. לפי הנתונים, 5.2% מהמשתתפים אכלו פטריות, ונשים לבנות עם השכלה אקדמית הן הקבוצה עם הנטיה המשמעותית ביותר לאכול פטריות.
אנשים שצריכת הפטריות שלהם היתה בינונית עד גבוהה היו בסיכון נמוך יותר לסבול מדיכאון. עם זאת, אכילת יותר פטריות לא הייתה בהכרח טובה יותר. הסיכוי לסבול מדיכאון אצל אנשים שצרכו הכי הרבה פטריות (19.6 גרם ביום) היה בערך כמו של האנשים שצרכו כמות בינונית של פטריות.
החוקרים מסבירים גם כי פטריות מסוימות, כגון רעמת אריה (Hericium erinaceus) יכולות לעורר ביטוי של גורמים נוירוטרופיים, כגון סינתזת גורם הגדילה העצבי (NGF) אשר עשויה להשפיע על מניעת הפרעות נוירופסיכיאטריות, כולל דיכאון.
אחת המגבלות של המחקר היא שלא סופקו נתונים לגבי סוגי הפטריות הספציפיים שאנשים אכלו. מגבלה נוספת היא שמחקר הוא מחקר חתך, כלומר, תמונת מצב של תזונת האנשים באותו רגע, ואין נתונים לגבי ההתנהגות שלהם לאורך זמן. הדבר מקשה על קביעת קשרי סיבה ותוצאה בין משתנים.
לפטריות יש יתרונות בריאותיים נוספים: הם מכילים ויטמין D, המקדם מערכת חיסונית טובה, בריאות העצם ושיפור בריאות הנפש. תכולת האשלגן שלהם מועילה להורדת לחץ הדם. זנים מסוימים של פטריות מכילים גם אבץ, שמקדם צמיחה מיטבית אצל תינוקות וילדים, והוא גם חיוני למערכת החיסון. פטריות מכילות את נוגד החמצון סלניום, וכן נחושת, המסייעת בייצור אנרגיה וניצול ברזל, וכן ויטמינים מקבוצת B כמו ניאצין וחומצה פנטותנית, המסייעים לגוף לייצר אנרגיה ממזון. יתרון נוסף הוא שהם דלי קלוריות, בכוס אחת של פטריות טריות יש פחות מ-20 קלוריות.