מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אריזונה סטייט ועמיתיהם מדגיש אסטרטגיה תזונתית לשיפור בריאותי משמעותי וניהול משקל. המשתתפים שהקפידו על צום לסירוגין וצריכת חלבון מוגדרת, הכוללת צריכת חלבון בזמנים מסוימים לאורך היום, נהנו מבריאות מעיים טובה יותר, ירדו במשקל ושיפרו את התגובות המטבוליות שלהם. יתרונות אלה היו גדולים באופן משמעותי מאלה שהיו בקבוצת הגבלת קלוריות פשוטה.
הממצאים, שדווחו בכתב העת Nature Communications, עשויים לקדם את הבנתנו של הקשר בין מיקרוביום המעי – אוכלוסיית החיידקים שמתקיימת באופן תקין במעי – לחילוף החומרים ולשפר אסטרטגיות לניהול השמנת יתר.
החוקרים השוו בין ההשפעות של שתי התערבויות תזונתיות דלות קלוריות: תזונה בריאה ללב עם הגבלת קלוריות רציפה (בהתבסס על המלצות תזונתיות של מחלקת החלקאות של ארצות הברית), ומשטר מוגבל קלוריות המשלב צום לסירוגין וצריכת חלבון מוגדרת.
צום לסירוגין הוא דפוס אכילה שעובר בין תקופות של צום ואכילה. השיטה צברה לאחרונה פופולריות בשל היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים שלה, כולל ירידה במשקל, בריאות מטבולית משופרת ותפקוד מוח משופר.
הניסוי נערך על 41 אנשים שסבלו מעודף משקל במשך תקופה של שמונה שבועות. אנשים בקבוצת צום לסירוגין הראו ירידה בתסמינים של בעיות במערכת העיכול ועלייה במגוון המיקרוביום של המעי בהשוואה לנבדקים בקבוצת הגבלת הקלוריות.
פרוטוקול צום לסירוגין העלה את מספר חיידקי המעיים המועילים שנקשרו למבנה גוף רזה ושיפר את הבריאות הכללית. בנוסף, הוא העלה את הרמות של חלבונים מסוימים (ציטוקינים) בדם הקשורים לירידה במשקל, כמו גם תוצרי לוואי של חומצות אמינו המקדמים שריפת שומן.
לב הכתבה אינו ברור לי:
מה משמעות של "צום לסירוגין הוא דפוס אכילה שעובר בין תקופות של צום ואכילה"?
8 שעות מותר לאכול ו-16 שעות צום? יום צום בימים האי/זוגיים? יום צום בשבוע, בחודש?