מחקרים

קנאביס נקשר לשימוש מופחת באופיואידים בשל כאבי גב

השימוש באופיואידים ירד בכ-40% תוך 6 חודשים אחרי שימוש בקנאביס רפואי

כאבי גב תחתון. אילוסטרציה

קנאביס רפואי יכול להפחית מאוד או לבטל את הצורך במשככי כאבים אופיואידים בחולים עם כאבי גב כרוניים ודלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס), לפי שני מחקרים שפורסמו לאחרונה.

על המחקרים דווח בכינוס השנתי של האקדמיה האמריקאית למנתחים אורתופדיים והם פורסמו באתר Cureus. אולם המחקרים לא כללו קבוצות ביקורת והם אינם שוללים את האפשרות שהחולים היו נגמלים מאופיואידים בכל מקרה, גם מבלי להשתמש בקנאביס.

מחברי המאמרים סבורים שיש להגביל את השימוש באופיואידים לאנשים עם כאב חריף וכאב לאחר ניתוח. לטענתם, קנאביס פועל כאלטרנטיבה לטווח הארוך מכיוון שיש לו שיעור נמוך של תופעות לוואי והתמכרות, ובניגוד לאופיואידים, קנאביס לא הורג חולים.

המחקרים מצאו שכמעט 39% מהסובלים מכאבי גב כרוניים ו-37.5% מהסובלים מאוסטיאוארתריטיס הפסיקו להשתמש באופיואידים לאחר 6 חודשים של שימוש בקנאביס.

למחקר לגבי כאבי גב כרוניים גיוסי 186 חולים עם הפרעות בעמוד השדרה שנטלו אופיואידים (46.8% גברים, גיל ממוצע 64) ולא עברו ניתוח לאחרונה. מתוכם, 135 השתמשו במינון אופיאוידים שווה ערך לפחות מ-15 מיליגרם של מורפיום ליום, ואילו 52 החולים הנותרים במינון גבוה יותר.

המשתתפים השתמשו בקנאביס רפואי והיו במעקב במשך 9 חודשים לאחר ההרשמה. רמת השימוש באופיואידים נמדדה מ-6 חודשים לפני השימוש בקנאביס ל-6 חודשים לאחר מכן, ורמת השימוש הממוצעת ליום ירדה מ-15.1 ל-11.0, ו-38% מהחולים הפסיקו להשתמש באופיואידים לחלוטין, דיווחו החוקרים. גם ציוני הכאב ירדו.

מתוך 71 מטופלים שנשאלו, 56.3% אמרו שלא חוו "הרגשת היי", ומבין האנשים שכן חוו הרגשה זו, רובם אמרו שהטיפול לא הפריע לפעילות היומיומית שלהם.

למחקר אוסטאוארתריטיס שנערך באותה תקופה גויסו 40 חולים (77.5% נשים, גיל ממוצע של 67.9) – 18 עם כאבי ברכיים ראשוניים ו-12 עם כאב ראשוני בכתף. מינון האופיואידים הממוצע ליום ירד  מ-18.2 ל-9.8 מ-6 חודשים לפני השימוש בקנאביס ועד 6 חודשים לאחר מכן. אחוז החולים במחקר שהפסיקו להשתמש באופיואידים לחלוטין עמד על 37.5%. גם ציוני הכאב ירדו.

לפי החוקרים, מטופלים רבים חוו הקלה בתסמינים ללא תופעות של "היי", או שמצאו שתופעה זו לא הפריעה לפעילויות היומיום שלהם או הייתה מהנה במידה מסוימת. מחקרים קודמים מצביעים על כך שקנאביס פועל על כאב בכך שהוא גורם לאנשים להיות רגועים יותר, להבחין בתחושות מענגות אחרות בגוף, ולהפסיק להיות מרוכזים בכאב.

תוצאות הניסויים מתווספות למחקרים רבים המצביעים על כך שקנאביס רפואי מועיל לכאבים כרוניים. עם זאת, מחקרים אחרים מראים שקנאביס רפואי משפיע פחות על כאבים אקוטיים כמו אחרי שבר או ניתוח. גם אין מספיק מידע על תופעות לוואי פוטנציאליות של קנאביס בחולים שמתאוששים מניתוח אורתופדי או הליכים אחרים שבהם נדרשת תגובת ריפוי – למשל של שבר.

מגבלות המחקר היו שלצוות החוקרים לא היה מידע מפורט על מוצרי הקנאביס בהם השתמשו המטופלים או על המינונים של THC (החומר שגורם ל"היי") ו-CBD (החומר המרגיע) בקנאביס שצרכו.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00