שימפנזים מתבגרים חולקים עם בני נוער אנושיים את אותן התנהגויות של לקיחת סיכונים, אך הם עשויים להיות פחות אימפולסיביים ממקביליהם האנושיים, על פי מחקר שפורסם על ידי האגודה הפסיכולוגית האמריקאית. המחקר מעלה שאלות עתיקות-יומין על טבע, ועל מדוע מתבגרים לוקחים יותר סיכונים: בגלל הסביבה או בגלל נטייה ביולוגית?
"שימפנזים מתבגרים מתמודדים במובן מסוים עם אותה סערה פסיכולוגית שבני נוער אנושיים מתמודדים איתה", אמרה החוקרת הראשית אלכסנדרה רוזטי, פרופסור לפסיכולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת מישיגן. "הממצאים שלנו מראים שקיימים כמה מאפיינים מרכזיים של פסיכולוגיית מתבגרים אנושיים גם אצל קרובי המשפחה הפרימטים הקרובים ביותר שלנו".
החוקרים ערכו שתי בדיקות שכללו 40 שימפנזים שנולדו בטבע במקלט ברפובליקה של קונגו. השימפנזים השתתפו בהתנדבות במשחקים על מנת לקבל מזון.
שימפנזים יכולים לחיות עד גיל 50, וחווים את גיל ההתבגרות בסביבות 8 עד 15. בדומה לבני אדם, שימפנזים מראים שינויים חדים ברמות ההורמונים במהלך גיל ההתבגרות, מתחילים ליצור קשרים חדשים עם בני גילם, מראים עלייה בתוקפנות ומתחרים על מעמד חברתי.
שימפנזים מתבגרים ובוגרים יכלו לבחור בין שתי מכולות במשימת הימורים. מיכל אחד תמיד הכיל בוטנים, מזון ששימפנזים אוהבים למדי. המיכל השני הסתיר או מזון שהם לא אוהבים בכלל – פרוסת מלפפון, או מאכל אהוב מאוד פרוסת בננה. השימפנזים יכולים לשחק בטוח ולקבל את הבוטנים, או לקחת סיכון לאיזו בננה נחשקת בסיכון לסיים עם מלפפון.
לאחר מספר סבבים של הבדיקה, שימפנזים מתבגרים בחרו באופציה המסוכנת לעתים קרובות יותר מאשר שימפנזים בוגרים, בעוד מתבגרים ומבוגרים הגיבו בתגובות שליליות דומות כאשר קיבלו מלפפון.
כותרת משעשעת. האמנם השימפנזים בגן החיות השתתפו במשחקים "בהתנדבות"? אצל בני אדם, מתבגרים נחשבים על פי החוק כקטינים, והם לא כשירים לקבל החלטות בעצמם. קופים בגן חיות הם כמו אסירים בכלא, רק בלי שביצעו פשע לפני כן. האם הם מקבלים החלטה להשתתף במשחק/מחקר על סמך רצון חופשי?