במחקר חדש שפורסם ב-Neurology, כתב העת הרפואי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה, בחנו החוקרים את הקשר בין רמות הכולסטרול בדם לבין הסיכוי לפתח דמנציה אצל מבוגרים.
לצורך המחקר גייסו החוקרים 9,846 אנשים בגילאי 75. לכל המשתתפים לא הייתה היסטוריה של מחלה הקשורה באיבוד זיכרון או דמנציה טרם תחילת המחקר. החוקרים מדדו את רמות הכולסטרול של המשתתפים בתחילת המחקר ושנתיים לאחר מכן. בסוף המחקר, הם העריכו את היכולות הקוגניטיביות ויכולות הזיכרון של כל אחד מהמשתתפים.
במהלך המחקר, 509 משתתפים פיתחו דמנציה. כאשר ניתחו את הנתונים שנאספו, גילו החוקרים שאנשים שעברו שינויים משמעותיים ברמת הכולסטרול בדמם לאורך זמן היו בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח דמנציה. למעשה, הסיכוי לפתח דמנציה בקבוצה בה היה שינוי גדול ברמת הכולסטרול היה גבוה ב-60% ביחס לקבוצה בה רמת הכולסטרול הייתה יציבה.
"תוצאות אלו מצביעות על כך שתנודות בכולסטרול, עשויות להיות סמן ביולוגי חדש לזיהוי אנשים בסיכון לדמנציה, ולספק מידע מהימן יותר לעומת רמות הכולסטרול בפועל שנמדדו בנקודת זמן בודדת", אמר מחבר המחקר ד"ר ג'ן ג'ואו מאוניברסיטה במלבורן באוסטרליה.
החוקרים בחנו גם את סוגי הכולסטרול השונים. הם זיהו הבדל בין LDL המכונה "כולסטרול רע" לבין HDL המכונה "כולסטרול טוב" בעגה העממית. שינויים ב-LDL נמצאו באסוציאציה עם עליה בסיכוי לפתח דמנציה, לעומת שינויים ב-HDL שלא נמצא קשר בינם לבין הפרעות בזיכרון.
"יש לעקוב אחר הכולסטרול של אנשים מבוגרים לאורך זמן כדי לעזור לזהות את אלו שעלולים להיות בסיכון לליקוי קוגניטיבי או דמנציה ויכולים להפיק תועלת מטיפול מוקדם", אמר ג'ואו.