תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא ההפרעה ההורמונלית הנפוצה ביותר בקרב נשים בגילי הפוריות. לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות יש רמות גבוהות של הורמונים זכריים (אנדרוגנים) בדם, וחוסר האיזון ההורמונלי גורם לכך שביציות לא יתפתחו כראוי, יצטברו בשחלות ולא ינדדו לרחם בזמן הביוץ. לצד זאת נוצר עם הזמן גם עיבוי של רירית הרחם – מה שמהווה גורם סיכון לסרטן הרחם.
התסמונת מאופיינת גם בעמידות לאינסולין והשמנה, מה שמעמיד את הנשים בסיכון מוגבר לסוכרת, מחלות לב, דום נשימה בשינה וסרטן.
מה הקשר בין תסמונת השחלות הפוליציסטיות להשמנה?
עדיין לא ברור מה גורם לתסמונת השחלות הפוליציסטיות, אך ככל הנראה מדובר בשילוב של גורמים גנטיים וגורמים נוספים, שהשמנה היא אחד מהם.
השמנה עשויה להוביל לשינויים מטבוליים שיכולים להשפיע על רמות ההורמונים השונים בגוף. בין היתר, השמנה מובילה לתנגודת לאינסולין – מצב שמקשה על הגוף להשתמש בהורמון אינסולין שמסייע להעביר סוכר מזרם הדם לתאים הגוף שמשתמשים בסוכר כאנרגיה. במצב זה מתחילות להצטבר בזרם הדם רמות גבוהות של סוכר ונוצרת עלייה בייצור של אינסולין.
רמות גבוהות של אינסולין מגבירות את ההפקה של ההורמונים הזכריים (אנדרוגנים). רמות גבוהות של הורמונים זכריים הן אלה שמובילות לתסמינים האופייניים לתסמונת השחלות הפוליציסטיות כמו אקנה, שׂיעור-יתר או הידלדלות שיער (במיוחד באזור המצח), אי סדירות במחזור החודשי, פגיעה בביוץ וקושי להיכנס להיריון.
הרמות הגבוהות של אנדרוגנים גם מובילות להשמנה. בגלל שההשמנה נגרמת מהורמונים זכריים, היא לרוב מאופיינת בריכוזי שומן באזור הבטן. השמנה בטנית היא השמנה מהסוג המסוכן ביותר מכיוון שהיא קשורה לסיכון מוגבר למחלות לב ומצבים רפואיים נוספים.
כיצד תשפיע ירידה במשקל?
במקרה של תסמינים שעשויים לעורר חשד לתסמונת השחלות הפוליציסטיות יש לפנות לרופא כדי לקבל אבחנה וטיפול מתאים.
חלק חשוב בטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות הוא ירידה במשקל. מחקרים הראו שבקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות ירידה במשקל יכולה להפחית את חומרת תסמיני המחלה, לשפר את הסיכוי להריון ולשפר את הרגישות לאינסולין – מה שמפחית סיכון לסיבוכים ארוכי טווח של המחלה. מחקרים הראו כי אפילו ירידה של 10% בלבד ממשקל הגוף יכולה להוביל למחזור סדיר ולהפחית תסמינים נוספים של המחלה.
ירידה במשקל אינה משימה פשוטה, ועבור נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות המשימה אומנם מורכבת במיוחד, אך היא בהחלט אפשרית. תוכנית הטיפול צריכה לכלול צוות רב מקצועי שכולל דיאטנית שתסייע בהתאמת הרגלי האכילה, מדריך כושר לצורך התאמת פעילות גופנית וליווי נפשי, וכמובן רופא שיכול להתאים המלצות וטיפולים שיסייעו בירידה במשקל ושימורה לאורך זמן בהתאם למצב הרפואי והאישי.
תרופות לטיפול בהשמנה עשויות לסייע בטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות. מעבר להשפעתן על ירידה במשקל, חלק מהתרופות גם מפחיתות את העמידות לאינסולין מה שעשוי לסייע לשיקום הביוץ בנשים עם שחלות פוליציסטיות. בעקבות מחקרים שבחנו את השימוש בתרופות לטיפול בהשמנה בקרב נשים עם התסמונת, בשנה שעברה החברה האמריקנית לרפואת פוריות עדכנה את ההנחיות שלה לטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות, כך שכעת הן מציינות את הפוטנציאל של תרופות מקבוצת האנלוגים להורמון GLP-1 לסיוע בירידה במשקל כחלק מהטיפול במחלה.
מוגש על ידי נובו נורדיסק כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים