גליובלסטומה הוא גידול סרטני המופיע ברקמת המוח, והוא נחשב לגידול הסרטני השכיח והאגרסיבי ביותר במוחם של מבוגרים. המחלה מתדרדרת בקצב מהיר ומובילה לתסמינים קשים ולמוות תוך כשנה מרגע האבחון. כיום אין תרופה יעילה כנגד הגידול, וגם לאחר טיפול בכימותרפיה והקרנה חולים רבים סובלים מחזרה של הגידול.
במחקר חדש של קבוצת חוקרים מטקסס שבראשה עומד פרופסור אנדרו ג'יי ברנר, הצליחו המדענים לפתח תרופה חדשה לחולים עם גליובלסטומה. התרופה נקראת "רניום-אובסיבמדה", והיא הצליחה להכפיל את סיכויי ההישרדות של החולים.
"כמחלה עם דפוס עיקש של הישנות ועמידות לכימותרפיה, גליובלסטומה נזקקה לטיפולים חזקים שיכולים להגיע ישירות אל הגידול תוך שמירה על הרקמה הבריאה שמסביבו", אמר פרופסור ברנר. "הניסוי הזה מספק תקווה, כאשר השלב השני של המחקר יצא לדרך ומתוכנן להסתיים עד סוף השנה הזו".
התרופה פועלת במנגנון ייחודי בו ליפוזומים – בועיות המסוגלות להעביר חומרים שונים בין תאים בגוף – מסיעות את התרופה ישירות אל הגידול. באופן זה, מינונים גבוהים של התרופה מגיעים אל התאים הסרטניים ופוגעים בהם, מבלי לפגוע באופן משמעותי ברקמה הבריאה שנמצאת בסמוך לגידול.
במחקר שהתפרסם בכתב העת Nature Communications בחנו החוקרים את פעילות התרופה והגדירו את המינון המקסימלי שלה ואת רמת הבטיחות שלה. הם מצאו שהתרופה בטוחה מבחינת תופעות לוואי. בנוסף, הם מעידים כי היא הובילה לשיפור משמעותי בשרידות של החולים שללא טיפול היו מתים בחלוף מספר חודשים.
החוקרים מתכננים להמשיך לחקור את התרופה ומקווים כי תוצאותיו של מחקר זה ומחקר ההמשך שיוצא לדרך בימים אלו, יובילו לשינוי עולמי באמצעים הקיימים לטיפול בחולי גליובלסטומה.