השמנה

תרופות לטיפול בהשמנה: מהו המינון הנכון?

הסוד בטיפול בתרופות להשמנה הוא הגעה למינון הנכון. מהו המינון הנכון של תרופות לטיפול בהשמנה? ולמה חשוב להגיע אליו?

טיפול תרופתי בהשמנה. אילוסטרציה

בשנים האחרונות נוספו לאפשרויות הטיפול בהשמנה תרופות חדשניות שמובילות לירידה גדולה במשקל ומסייעות לשמור על המשקל החדש לאורך זמן. הוכח כי תרופות אלה משפיעות לטובה על הבריאות לא רק באמצעות הירידה במשקל, אלא גם באמצעות מנגנונים נוספים ובמיוחד הפחתת דלקתיות.

אבל לא כולם מסתדרים עם הטיפול. יש מטופלים שמתוסכלים כי הם לא מגיעים לתוצאות הרצויות, יש כאלה שסובלים מתופעות לוואי. במקרים רבים אפשר היה להפוך טיפולים כאלה להצלחות – אם רק היו פועלים להתאמה של המינון הנכון. צריך לדעת כי כשמדובר בתרופות לטיפול בהשמנה, המינון יכול להיות ההבדל בין צל״ש לטר״ש.

שתי התרופות הבולטות מהתרופות החדשות לטיפול בהשמנה הן וויגובי ומונג׳רו. שתיהן מגיעות בעט להזרקה עצמית תת עורית שמאפשר התאמת מינונים ב״שיטת הקליקים״ – כאשר כל קליק מוסיף עוד חומר פעיל באותה הזרקה.

וויגובי עם החומר הפעיל סמגלוטייד משוּוקת בעט מוכן להזרקה עם אפשרות למינונים: 0.25 מ״ג, 0.5 מ״ג, 1 מ״ג, 1.7 מ״ג ו־2.4 מ״ג. בתרופה מונג׳רו עם החומר הפעיל טירזפטייד המינונים הם 2.5 מ"ג, 5 מ"ג, 7.5 מ״ג, 10 מ״ג, 12.5 מ״ג עד 15 מ״ג.

ההמלצה הכללית היא להזריק את התרופה אחת לשבוע ולהעלות בהדרגה את מינון התרופה כדי להפחית את הסיכון להתפתחות תופעות לוואי – רובן קשורות למערכת העיכול.

טיפול מותאם אישית

גילינו שבסופו של דבר רוב האנשים לא מגיבים באותו אופן לטיפולים שונים להשמנה ולמינונים שונים של הטיפולים. יש גורמים רבים שמשפיעים על התגובה לטיפול: קיים שוני בין בני אדם במערכת המטבולית, אנשים לוקחים תרופות שונות, יש להם גנטיקה שונה ואפיגנטיקה שונה ויש שוני בין גברים ונשים.

כשבוחרים את התרופה המתאימה וקובעים את המינון ההתחלתי צריך להבין מי האדם, מה המשקל ההתחלתי שלו ומה הציפיות שלו מהטיפול – לאן הוא רוצה להגיע מבחינת המשקל. צריך להבין האם יש לו בעיה בנטילת תרופות ולהתייחס לנושא התזונתי ולנושא הנפשי – שהם חלק בלתי נפרד מהטיפול.

גורם חשוב נוסף בהתאמת הטיפול והמינון הוא מחלות רקע של המטופל. קיים ערך מוסף לחומרים פעילים מסוימים במינונים מסוימים. למשל – אם אני צריך הגנה קרדיווסקולרית אני אקח את הוויגובי במינון שנוטה להיות גבוה יותר. תרופה זו נמצאה יעילה להפחתת הסיכון לאירועי לב וכלי דם ומוות ממחלות לב וכלי דם, וזאת גם ללא תלות במידת הירידה במשקל ואף נרשמה להתוויה זו.

לאחר הבחירה הראשונית, בהדרגה, אידיאלית משבוע לשבוע, צריך להתאים את מינון התרופות באמצעות מספר הקליקים בעט בנטילה הבאה בהתאם לתגובה לטיפול מבחינת הירידה במשקל ובהתאם לאיך שהמטופל מרגיש מבחינת תופעות לוואי.

כשמתאימים את המינון באופן אישי למטופל בצורה נכונה ואחראית – מטופלים שהיו נכשלים בתרופות מצליחים להגיע להפוגה ממחלת ההשמנה ולהישאר במשקל החדש לאורך זמן. בגלל זה עם התאמה אישית אנחנו רואים בעולם האמיתי נתונים הרבה יותר טובים מאלו שרואים במחקרים על התרופות – גם מבחינת שיעור הירידה במשקל וגם מבחינת תופעות הלוואי ואחוזי הנשירה מהטיפול.

לא שגר ושכח

חשוב לדעת שזה לא "שגר ושכח". צריך להתאים את הטיפול לאורך הדרך בהתאם לאיך שהמטופל מרגיש. כך ניתן לייצר היענות גבוהה לטיפול וירידות טובות וממושכות במשקל לאורך זמן. גם במתבגרים מגיל 12 ומעלה, שאחת התרופות אושרה לשימוש עבורם, השיטה של התאמת מינונים פותרת המון מתופעות הלוואי שהיו גורמות לנשירה ומאפשרת להגיע לתוצאות יפות.

הבעיה היא שלרופאי משפחה יש חמש דקות לכל מטופל ומעט מאוד זמן להעמיק. לא לכולם יש את הידע הנדרש כדי להתאים תרופות ומינונים. גם בקרב המטופלים – יש כאלה שקוראים באינטרנט ולפי זה מתאימים את המינונים. נתקלנו לא אחת במטופלים שפשוט לקחו את התרופה במינון הכי גבוה כדי לרדת כמה שיותר במשקל או החליטו על דעת עצמם להוריד מינון בניסיון לחסוך בעלויות.

כדי להעלות את סיכויי ההצלחה, למטופלים שמבקשים לרדת במשקל, עדיף להתייעץ עם רופא שמתמחה בטיפול בהשמנה ויודע איך להדריך ואיך להתאים מינון נכון – אם במסגרת הקופה או במסגרת פרטית. עדיף להגיע למרכז שמספק ליווי רב מערכתי כדי לקבל את המעטפת הנדרשת שכוללת תזונה נכונה, פעילות גופנית ותמיכה רגשית.

ומי שניסה ונכשל – לא להתייאש. לחזור לטיפול, אבל כזה המותאם עבורו ומלווה בהדרכה נכונה. רבים מהמטופלים שאנחנו מצליחים להגיע איתם לתוצאות נהדרות כיום הם כאלה שלקחו טיפולים בעבר ולא הצליחו להגיע להפוגה ממחלת השמנה.

ד״ר רז הגואל הוא מומחה לרפואת המשפחה וטיפול בהשמנת יתר

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00