חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת אינדיאנה בחנו למעלה מ-1.7 מיליון ילדים שנולדו בשוודיה במשך תקופה של 17 שנים. החוקרים זיהו יותר מ-24,000 ילדים שנחשפו לתרופות נוגדות דיכאון במהלך השליש הראשון של ההריון והשוו אותם לאלה שלא נחשפו. התרופות שנבדקו במחקר כללו תרופות לטיפול בחרדה ודיכאון, מסוגים של מעכבי ספיגה חוזרת סלקטיבית של סרוטונין (SSRI) ומעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראדרנלין (SNRI). סרוטונין ונוראדרנלין הינם מולקולות כימיות שמופרשות במוח ואחראיות בין היתר על ויסות מצב הרוח. המחקר פורסם ב-11 במאי 2022, בכתב העת Neurology.
החוקרים בדקו אשפוזים בבתי חולים וביקורים במרפאות כדי לזהות ילדים שסבלו מהתקפים אפילפטיים במהלך החודש הראשון לחייהם או שאובחנו באפילפסיה בשנים הראשונות לחייהם. החוקרים מצאו שכיחות גבוהה יותר של התקפים ואבחנות באפילפסיה בקרב ילדים שנחשפו לטיפולי נוגדי דיכאון, בהשוואה לילדים שלא נחשפו לטיפולים אלו. עם זאת, לאחר התאמה למאפיינים של האימהות כמו גיל, אפילפסיה במשפחה, מצב סוציו-אקונומי ושימוש בטבק, שידועים כקשורים בעצמם לעלייה בסיכון להתקפים ביילוד, נמצא כי אין קשר בין שימוש בתרופות נוגדות דיכאון בשליש הראשון בהריון לבין הסיכון של ילד לפתח התקפים או אפילפסיה.
״ממצאי מחקר זה חשובים ביותר. תקופת ההריון עלולה להיות מאתגרת בפני עצמה, וזאת מבלי תוספת של דיכאון, חרדה ומצבי בריאות נפשיים אחרים. ממצאים אלו עשויים לספק ביטחון לנשים ולרופאיהן בהתחשב בסיכונים וביתרונות של טיפול תרופתי זה במהלך תקופת ההריון. בעוד שמספר מחקרים הראו קשר אפשרי בין שימוש בתרופות נוגדות דיכאון על ידי אימהות במהלך ההריון לבין התקפים בילודים ופעוטות, המחקר שלנו הציע שחשיפה לתרופות נוגדות דיכאון בשליש הראשון של ההריון אינה מגבירה את הסיכון להתקפים ואפילפסיה בילדים. יכול להיות שהסיכון המוגבר מעט להתקפים כאלה אשר תועדו במחקרים קודמים, נבע מגורמים אחרים כמו מחלות או שימוש בטבק במהלך ההריון״ אמרה מחברת המחקר ד״ר איישה סוג׳אן, מאוניברסיטת אינדיאנה בבלומינגטון, אינדיאנה.