תזונה

נפלאות התה

מחקרים מראים ששתיית תה עשויה לשפר את בריאות הלב והמוח, את התפקוד החיסוני ומפחיתה את הסיכון לסרטן

כוס תה. אילוסטרציה
כוס תה. אילוסטרציה

במהלך כנס שנערך לאחרונה על היתרונות הבריאותיים של תה, חוקרים מכל העולם שיתפו עדויות המצביעות על כך שצריכת תה עשויה לשפר את בריאות הלב וכלי הדם, תפקוד מערכת החיסון, בריאות קוגניטיבית ולהפחית את הסיכון לסרטן. את הכנס ערכה מועצת התה של ארה"ב, זרוע יחסי הציבור של תעשיית התה, שמטרתה העיקרית היא לעודד צריכה מוגברת של תה על ידי קידום מחקרים על תה.

החוקרים ציינו שדרושות ראיות איכותיות יותר כדי לבסס עוד יותר את ההשפעות המועילות הללו של צריכת תה, כולל מחקרי עוקבה גדולים יותר וניסויים קליניים אקראיים. הם המליצו על שילוב 2-4 כוסות תה לא ממותק בתזונה היומית כמקור לפלבונואידים, שאחראים במידה רבה להשפעות המועילות הללו.

תה הוא המשקה השני הכי נצרך בעולם, אחרי מים. ארבעת סוגי התה העיקריים כוללים לבן, ירוק, אולונג ושחור. כל ארבעת התה מופקים מאותו צמח, Camellia sinensis, אך שונים באופן עיבודם לאחר הקטיף. התה מכיל מגוון רחב של רכיבים בעלי פעילות ביולוגית, כולל פלבנואידים, לתיאנין וקפאין. רבות מההשפעות המועילות של התה נובעות מרמות גבוהות של פלבנואידים, כמו קטכינים, שיש להם תכונות נוגדות חמצון ונוגדות דלקת.

ההבדלים בתהליך הייצור יכולים להשפיע על ההרכב הכימי ועל ההשפעות המיטיבות של סוגי התה השונים. לדוגמה, תה ירוק נצלה לפני שהוא יכול להתחמצן ולכן מכיל רמות גבוהות יותר של קטכינים. לעומת זאת, תה שחור מתחמצן ולכן יש בו רמות נמוכות יותר של קטכינים, אך יש בו כמויות גדולות יותר של פלבנואידים אחרים הנקראים תארוביגינים ותיאפלבינים, שגם להם יש תכונות נוגדות חמצון.

השפעה קוגנטיבית

מספר מחקרים תצפיתיים מצביעים על כך שצריכת תה קשורה לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי. כמה ניסויים מבוקרים אקראיים קטנים העלו כי צריכת תה עשויה לגרום לשיפור הקשב לטווח קצר. כוס תה מכילה כ-35-60 מ"ל של קפאין, מה שעשוי לתרום לשיפור הקשב ומצב הרוח שחלק מהאנשים חווים לאחר צריכת תה. התה מכיל גם תיאנין, שסבורים שהוא משפר את הקשב וגם מפחית חרדה ומתח.

חוקרים חושבים שהנוכחות של תיאנין וקפאין עשויה לייצר תחושת רוגע תוך שיפור הקשב. בנוסף, עדויות מוגבלות מצביעות על כך שצריכת תיאנין וקפאין יחד עשויה לגרום לשיפור משמעותי יותר בקשב מאשר כל אחד מהמרכיבים לבדו.

הפלבנואידים המצויים בתה עשויים גם לספק הגנה מפני ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל ודמנציה, בעיקר במחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולרית. מחקרים הראו שצריכה של פלבנואידים הנמצאים ב-2-4 כוסות תה קשורה בסיכון מופחת לדמנציה. כנראה שההגנה חזקה יותר עבור דמנציה וסקולרית, שכן פלבונואידים משחקים תפקיד חשוב בהגנה מפני מחלה וסקולרית.

השפעה על הלב וכלי הדם

על פי מטא-אנליזה של 39 מחקרים, צריכה גבוהה יותר של פלבנואידים בתזונה קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם ולמצבים מטבוליים, כולל סוכרת. לפי המחקרים, הצריכה היומית של כל כוס תה נוספת הייתה קשורה לסיכון נמוך ב-2% לאירוע קרדיווסקולרי, לירידה של 4% בסיכון לשבץ מוחי וסיכון נמוך ב-4% לתמותה כתוצאה ממחלות לב וכלי דם. ההשפעות החיוביות הללו של פלבנואידים על הבריאות הקרדיומטבולית קשורות לירידה בדלקת ובלחץ חמצוני, בוויסות משופר של גלוקוז בדם ורמות שומנים בדם, מיקרוביום בריא יותר במעיים והשפעות הגנה על כלי הדם. משום כך, צריכת תה עשויה להיות מועילה במיוחד עבור אנשים שתזונה שלהם חסרה במקורות אחרים של פלבנואידים, כולל דגנים מלאים, פירות וירקות.

השפעות אנטי סרטניות

אימוץ אורח חיים בריא יותר המעלה את רמות הפלבנואידים עשוי להפחית את הסיכון לשכיחות סרטן, אם כי העדויות להפחתת תה בסרטן נותרו מוגבלות. במחקרים בבעלי חיים, ישנן עדויות רבות המראות תכונות אנטי-סרטניות של תה, ובעיקר הפלבנואידים שבו, אשר עשויים למנוע ולעכב התפתחות סרטן. עם זאת, נדרש מחקר נוסף כדי לאשר את היתרונות הללו בבני אדם.

במחקרים נערכו בבני אדם, ישנן עדויות מוגבלות לכך שצריכת תה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן דרכי המרה, השד, רירית הרחם, הכבד, ובמיוחד סרטן הפה. הראיות לשאר סוגי הסרטן אינן חד משמעיות.

תפקוד חיסוני

צריכת תה עשויה גם לשפר את הבריאות החיסונית, כאשר מחקרים מצביעים על תפקיד פוטנציאלי של תה ירוק במניעת זיהומים חיידקיים ונגיפיים. לדוגמה, מספר מחקרים בבני אדם, כולל מחקרים אקראיים מבוקרים, מצביעים על כך שצריכת תה ירוק יכולה להפחית את הסיכון לחלות בשפעת.

היתרונות הבריאותיים של צריכת תה על מערכת החיסון מתחלקים לשתי קטגוריות. ראשית, האפקט המגן מפני זיהום. מחקרים הראו שקטכינים מונעים ממגוון נגיפים וחיידקים להיצמד לרקמות המארחות ומעכבים את התפשטותם.  שנית, התכונות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות של תה ירוק עשויות לסייע גם במניעת נזק לרקמות הנגרם מתגובה דלקתית מוגזמת בתגובה לזיהום. תה ירוק יכול גם לעזור להקל על תסמינים של מחלות אוטואימוניות, כגון מחלות מעי דלקתיות ודלקת מפרקים שגרונית. רוב התוצאות הללו מבוססות על מחקרים בתרבית תאים ובעלי חיים, ויש צורך במחקרים נוספים שמעריכים את ההשפעה של תה ירוק על תפקוד החיסון בבני אדם.

למרות היתרונות הבריאותיים של תה, יש צורך במחקר נוסף כדי לשלול השפעות שליליות של התה, שכן ישנן עדויות לכך שתוספי תה ירוק מסויימים קשורים לרעילות לכבד, ותה נקשר גם לתופעות לוואי כמו הפחתת ספיגת ברזל, חרדה מוגברת וחוסר שקט, בעיקר בגלל הקפאין שהוא מכיל.

מומחים מציינים כי ישנן דרכים נטולות קפאין לצרוך את הפלבנואידים המועילים המצויים בתה, כגון על ידי אכילת ירקות ופירות, המכילים גם סיבים. בנוסף, במוצרי תה מוכנים לשתייה יש רמות נמוכות יותר של פלבנואידים, ולכן עדיף לצרוך חליטה טרייה.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
  1. "את הכנס ערכה מועצת התה של ארה"ב, זרוע יחסי הציבור של תעשיית התה, שמטרתה העיקרית היא לעודד צריכה מוגברת של תה על ידי קידום מחקרים על תה."

0:00
0:00