השמנה מעלה את הסיכון לשורה ארוכה של מחלות ובעיות גופניות והוכח כי ירידה במשקל מפחיתה את הסיכון למחלות רבות – החל מאסתמה ועד סרטן – ובמקרים של מחלות רבות גם מפחיתה את פעילות או חומרת המחלה. אך מעבר להשפעתה על מחלות שונות, לירידה במשקל צפויות להיות הטבות רבות שישפיעו על איכות החיים בחיי היום-יום ויכולות להיות ממש משנות חיים בהיבטים שונים.
1. שיפור במצב הרוח
ירידה במשקל משפרת לא רק את איך שאתם מרגישים בגוף, אלא גם את מצב הרוח והבריאות הנפשית.
מחקרים רבים הוכיחו את ההשפעה של ירידה במשקל על המצב הנפשי. לדוגמה, מחקר שפורסם ב-2009 בכתב העת Obesity העלה כי נבדקים עם דיכאון שהשילו בממוצע 8% ממשקלם חוו שיפור בתסמיני הדיכאון. סקירת ספרות שפורסמה ב-2014 בכתב העת Appetite העלתה כי אפילו ירידה קלה של 5% במשקל הגוף תורמת משמעותית לשיפור איכות החיים הכוללת, בתחושת החיות ובבריאות הנפש.
גם לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית משנת 2016, ירידה במשקל בכל היקף – כבר החל מירידה של אחוזים בודדים – תורמת לשיפור בתסמינים של דיכאון.
2. שיפור באיכות השינה
ירידה במשקל מסייעת לישון טוב יותר בלילה. מחקרים רבים קושרים בין משקל עודף לבין פגיעה באיכות השינה, ובמיוחד סיכון מוגבר להתפתחות תסמונת דום נשימה בשינה המתאפיינת בהפסקות נשימה בשינה ונחירות. למעשה, אנשים עם עודף משקל והשמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה עד פי 4 לפתח דום נשימה בשינה בהשוואה לאנשים עם משקל תקין.
לפי הקווים המנחים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית משנת 2016, למטופלים עם עודף משקל והשמנה ירידה של לפחות 7% עד 11% במשקל הגוף – משפרת תסמינים של דום נשימה בשינה, לרבות נחירות, יקיצות משינה, כאבי ראש ועייפות במשך היום.
במחקר שמומן על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב שפורסם ב-2015 בכתב העת Obesity נמצא כי ירידה מתונה במשקל בקרב אנשים עם משקל עודף בהיקף של 5% ומעלה משפרת את איכות השינה, והוסיפה 21.6 דקות של שינה בהשוואה לנבדקים שלא הפחיתו במשקלם.
3. שיפור בתפקוד המיני
אנשים שמתמודדים עם השמנה לעיתים קרובות מדווחים על פגיעה בחשק המיני ובתפקוד המיני. מחקרים רבים הוכיחו כי עם הירידה במשקל ניתן לצפות לשיפור בשני ההיבטים.
לפי סקירת ספרות מארה"ב שפורסמה ב-2017 בכתב העת Current Obesity Reports, ירידה של 5% עד 10% במשקל מובילה לשיפור בתפקוד המיני ובהנאה ממין – בשני המינים.
מחקר שפורסם ב-2011 בכתב העת Journal of Sexual Medicine קובע כי ירידה של 5% עד 10% במשקל בלבד במשך חודשיים משפרת את החוויה המינית של גברים עם סוכרת ומפחיתה את הסיכון להפרעות בזקפה. גם סקירת מחקרים שפורסמה ב-2019 בכתב העת European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology העלתה כי ירידה במשקל תורמת להנאה המינית.
4. שיפור בחוש הטעם
משקל עודף עלול להוביל לעמעום חוש הטעם ולפי מחקרים חלק מהסיבה לכך קשורה באופן ישיר לפגיעה בבלוטות הטעם. מחקרים הראו כי אנשים שירדו במשקל באופן משמעותי חוו שינויים בחוש הטעם. כך למשל, הטעם של ארוחות מתוקות ושומניות עשויות להיות שונה, מה שמביא לכך שבאופן טבעי מתקרבים יותר לצריכת מזון בריא ופחות קלוריות.
מחקר חדש שהוצג השנה בכנס של החברה האנדוקרינית בבוסטון אף העלה כי תרופות לטיפול בהשמנה מסייעות לשיפור בחוש הטעם ובהפחתת דחף למזונות מתוקים.
5. שיפור בזיכרון ובחשיבה
מחקרים קשרו בין השמנה לבין בעיות קוגניטיביות, ובעיקר בעיות זיכרון. מחקרים אף מרמזים על האפשרות שירידה במשקל יכולה להשפיע לטובה גם בתחום זה.
מחקר שפורסם ב-2015 בכתב העת Obesity Facts, העלה כי לאחר שנשים מבוגרות עם עודף משקל ירדו במשקל – הן תפקדו יותר טוב במשימות הקשורות לזיכרון, והפעילות המוחית שלהן השתנתה באזורים במוח החשובים לביצוע משימות הקשורות לזיכרון.
סקירת מחקרים שפורסמה שנה לאחר מכן בכתב העת Neuroscience & Biobehavioral Reviews וכללה 20 מחקרים שבחנו את הנושא – העלתה כי ירידה במשקל קשורה לשיפור משמעותי בקשב ובזיכרון וכן בקשב ניהולי ושפה.
השמנה היא בעיה מורכבת שדורשת טיפול רב מערכתי. על מנת להגיע לירידה ארוכת טווח במשקל מומלץ להיעזר בצוות רפואי רב מערכתי שכולל תזונאית שתסייע בשינוי הרגלי האכילה ורופא שיכול להתאים המלצות וטיפולים שיסייעו בירידה במשקל ושימורה לאורך זמן.
מוגש על ידי נובו נורדיסק כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים